Članak

SUKOB SUDIJE I MUSKA

Brazilski Vrhovni sud ukinuo zabranu za društvenu mrežu X

(Patria) - Vrhovni sud Brazila saopštio je da ukida zabranu društvene mreže X Elona Muska, koja je bila blokirana na njenom najvećem latinoameričkom tržištu više od mjesec dana zbog spora zbog oko dezinformacija, javio je AFP.

„Ovlašćujem momentalno vraćanje aktivnosti“ društvene platforme, rekao je sudija Alexandre de Moraes u presudi, nakon što je X namirio milionske kazne zbog nepoštivanja niza sudskih naloga.

Dao je brazilskom regulatoru komunikacija 24 sata da X ponovo učini dostupnim milionima brazilskih korisnika.

Moraes je mjesecima bio upleten u sukob s Muskom, najbogatijim čovjekom na svijetu, zbog poplave online dezinformacija u vezi sa izbornom kampanjom u Brazilu 2022. godine. U augustu su tenzije dostigle vrhunac kada je Moraes blokirao X jer nije ispunio njegov zahtjev da ukloni desetine desničarskih profila optuženih za širenje dezinformacija te da imenuje novog pravnog zastupnika u Brazilu.

Svađa, u kojoj je sloboda izražavanja suprotstavljena korporativnoj odgovornosti, pomno je praćena širom svijeta. Bijesni Musk se obrušio na Moraesa nazivajući ga „zlim diktatorom“, ali X je na kraju ispunio sve Moraesove zahtjeve kako bi suspenzija bila ukinuta.

Prošle sedmice, Moraes je potvrdio da je kompanija izmirila i kazne od oko 5,2 miliona dolara.

#svijet #mrežaX #ElonMusk #Brazil