Članak

PREMIJER IZRAELA

Netanyahu prijeti Libanoncima: Oslobodite se Hezbollaha ili vas čeka scenario iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je jučer Libanoncima da će pretrpjeti "razaranja" kao u Pojasu Gaze "ako svoju zemlju ne oslobode od Hezbollaha", dok Izrael širi kopnenu ofanzivu protiv tog pokreta u južnom Libanonu.

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je jučer Libanoncima da će pretrpjeti "razaranja" kao u Pojasu Gaze "ako svoju zemlju ne oslobode od Hezbollaha", dok Izrael širi kopnenu ofanzivu protiv tog pokreta u južnom Libanonu.

Na prvu godišnjicu smrtonosnog Hamasovog napada na izraelsku teritoriju, Netanyahu je u ponedjeljak obećao da će nastaviti borbu do pobjede protiv libanonskog Hezbollaha i palestinskog Hamasa, koje podržava Iran.

"Oslobodite svoju zemlju od Hezbollaha", objavio je u utorak videoporuku na engleskom jeziku upućenu Libanoncima, prijeteći da će u protivnom Libanon doživjeti "razaranje i patnju kakve vidimo u Gazi", gdje izraelska vojska već godinu dana provodi ofanzivu koja je ostavila desetine hiljada mrtvih.

- Eliminisali smo (Hassana) Nasrallaha, vođu Hezbollaha ubijenog 27. septembra u izraelskom napadu u južnim predgrađima Bejruta, kao i njegovog i nasljednika njegovog nasljednika", dodao je Netanyahu.

Njegov ministar odbrane Yoav Gallant ustvrdio je malo prije toga da je Hezbollah "slomljena organizacija", nakon intenzivnih izraelskih napada.

- Hezbollah je organizacija bez glave. Nasrallah je eliminisan, njegova zamjena je vjerovatno također eliminisana - poručio je Gallant oficirima u sjevernom komandnom centru.

Uprkos udarcima nanesenim Hezbollahu i Hamasu, čiji je vođa također ubijen, oba pokreta nastavljaju raketirati Izrael koji na jugu graniči s Pojasom Gaze, a na sjeveru s Libanonom.

Izraelska vojska je objavila da je 146. divizija u ponedjeljak započela "ograničene i lokalizovane operacije protiv Hezbollahovih terorističkih ciljeva i infrastrukture u jugozapadnom Libanonu", prema obali Sredozemnog mora.

Ova divizija četvrta je koju je Izrael rasporedio od početka svoje kopnene ofanzive u južnom Libanonu, 30. septembra.

U isto vrijeme Izrael izvodi zračne napade na južni i istočni Libanon, kao i na južna predgrađa Bejruta, tri uporišta Hezbollaha.

Taj je pokret preuzeo odgovornost za raketne napade na vojne objekte, kao i na grad Haifu u sjevernom Izraelu. Prema podacima izraelske vojske, ispaljeno je oko 85 projektila. Većinu raketa izraelska vojska presretne.

Hezbollah također tvrdi da je potisnuo izraelske vojnike koji su se "infiltrirali" u južni Libanon blizu položaja UNIFIL-a, mirovnih snaga UN-a.

#Hezbollah #izrael #libanon #svijet