Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden zbog uragana odgodio posjetu Njemačkoj

Jednostavno mislim da u ovom trenutku ne mogu biti van zemlje - rekao je u Biden.

(Patria) - Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je jučer da odgađa planirani put u Njemačku i Angolu kako bi ostao u Bijeloj kući i nadgledao uragan Milton, koji se spušta na obalu Meksičkog zaljeva Floride.

- Jednostavno, mislim da u ovom trenutku ne mogu biti van zemlje - rekao je u Biden, prenosi AP.

Upozorio je da bi Milton mogao biti jedna od najgorih oluja u posljednjih 100 godina i da radi na povećanju veličine i prisutnosti odgovora savezne vlade.

Biden je poručio da bi ljudi na putu oluje trebali saslušati lokalne zvaničnike i evakuisati se.

- Žalimo zbog odluke o odgodi posjete ali imamo naravno razumijevanje zbog trenutne situacije na Floridi - rekao je glasnogovornik njemačke vlade, reagujući na vijest o odgodi posjete Bidena koji je u Njemačku trebao stići u četvrtak.

Bijela kuća je prije toga saopštila da Biden zbog stanja na Floridi, koja se sprema na drugi uragan u kratkom periodu, odgađa posjetu Njemačkoj.

U saopštenju se govori o "odgodi" ali se ne precizira kada bi Biden, kojem mandat istječe u januaru sljedeće godine, mogao posjetiti Njemačku.

Odgođena je i njegova posjeta Angoli koja je trebala uslijediti nakon Njemačke.

Bidenu je ovo trebala biti prva bilateralna posjeta otkako je došao na predsjedničku funkciju u januaru 2021. godine. Boravio je u Njemačkoj u sklopu samita G7 2022. u njemačkom Elmauu.

U subotu je u američkoj vojnoj bazi Ramstein u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka trebao učestvovati na samitu NATO-a o Ukrajini.

#JoeBiden #URAGAN #svijet