Članak

STEKLI SE USLOVI

Počelo uklanjanje velike količine otpada iz Neretve

Samo u hidroakumulaciji Grabovica, prema procjenama, nanesene su količine otpada oko 50.000 m3, s kontinuiranim prlivom novih količina

(Patria) - Poplave na području hidroelektrana na Neretvi prouzrokovale su značajna oštećenja na pomoćnim objektima i nanijele ogromne količine otpada u hidroakumulacije.

Samo u hidroakumulaciji Grabovica, prema procjenama, nanesene su količine otpada oko 50.000 m3, s kontinuiranim prlivom novih količina.

Nakon što su stečeni uslovi, Elektroprivreda BiH angažovanjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi, i uz pomoć Federalne uprave civilne zaštite, započela je s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

Zahvaljujući pojačanim mjerama i aktivnostima, te stručnosti i profesionalizmu zaposlenika, izbjegnuta su veća oštećenja na glavnoj opremi u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac.

Stanje u slivu Neretve se stabilizuje. Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sistemom hidroelektrana odvija se s ciljem potpune normalizacije procesa proizvodnje.

S obzirom na najavljene padavine u narednom periodu, Elektroprivreda BiH angažovala je sve raspoložive kadrovske i tehničke kapacitete kako bi osigurala uslove za stabilan rad hidroelektrana i snabdijevanje električnom energijom.

#BiH #HidroakumulacioniObjekti #Neretva #poplave