Članak

STRAZBUR

Evropski parlament danas o poplavama u BiH

U video poruci upućenoj bh. građanima, Zovko je izrazila saosjećanje sa svima koji su u poplavama izgubili svoje najbliže.

(Patria) - Na zahtjev hrvatske eurozastupnice Željane Zovko, u Evropskom parlamentu u Strazburu danas će biti upriličena rasprava o katastrofalnim poplavama u BiH.

U video poruci upućenoj bh. građanima, Zovko je izrazila saosjećanje sa svima koji su u poplavama izgubili svoje najbliže.

Pozdravila je spremnost Vijeća ministara BiH da aktivira EU Mehanizam civilne zaštite za hitnu pomoć kako bi se što prije sanirale posljedice ove prirodne katastrofe.

- Pozdravljam spremnost Vlade Hrvatske, koja je pored spasilačkih službi poslanih na teren, na hitnoj sjednici odobrila 10 miliona eura za sanaciju i pomoć onima koji su stradali u ovom tragičnom nevremenu.

Zahvaljujem se i predsjedniku grupe Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu Manfredu Weberu, koji je shvatio hitnost reakcije i kada sam zatražila stavljanje na dnevni red raspravu o poplavama u BiH, uz predsjednicu parlamenta stavio ovu tačku na sjednicu - kazala je jučer Zovko.

Dodala je kako će se potruditi da se Bosni i Hercegovini što prije aktiviraju sredstava iz Fonda solidarnosti, koji je namijenjen državama članicama i zemljama kandidatkinjama.

- Tražila sam od povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija da se Bosni i Hercegovini iz IPA III fondova omogući realokacija sredstava i da se oslobode sredstva Plana rasta koja su potrebna da bi se BiH omogućila pomoć, zapravo razvoj infrastrukture kako bi se zemlja stavila na prave osnove da bi funkcionisala kako treba - poručila je Zovko.

#EU #Poplave #BiH