Članak

IZBORI BILI MAČ S DVIJE OŠTRICE

Sve glasnije se traži promjena: Odlazi li Nikšić sa čela SDP-a?

Nakon lokalnih izbora u BiH još uvijek se zbrajaju rezultati. No, pobjednici za načelnike i gradonačelnike već su poznati.

Već u izbornoj noći vidjelo se određeno nezadovoljstvo u SDP-u jer su izgubili četiri općine i grada Gračanicu, Gradačac, Maglaj i Ključ. Istina je da su uspjeli dobiti načelnika u Donjem Vakufu i Bugojnu, s napomenom da se u Bugojnu još čekaju glasovi pristigli poštom s obzirom da je mala razlika između SDP-ovog i kandidata SDA. Zato je u izbornoj noći zabilježena neobična situacija da su u obje stranke proglasili pobjedu svog kandidata.

SDP je nekada imao osam načelničkih pozicija, a nakon ovih izbora su na sedam. S obzirom da u Jablanici zbog katastrofalnih poplava nije bilo izbora, a na čijem je čelu SDP-ov Damir Šabanović, nakon što izbori nekada i budu provedeni pitanje je da li će novi načelnik biti iz ove stranke.

Iako je tačno da je SDP BiH dobio solidan broj glasova u devet općina u Kantonu Sarajevu, dok su njihovi koalicioni partneri Naša stranka i NIP zabilježili pad, upravo je to jedna od zamjerki rukovodstvu SDP-a da je partija postala "sarajevocentrična". Tako je SDP u KS dobio dva načelnika i to novi mandat Irfana Čengića koji je i sam pozvao na promjene unutar i na čelu partije, te Benjaminu Karić čiju su kampanju vodili kadrovi Naroda i pravde. Karić je do pobjede došla tijesnom razlikom glasova u odnosu na Muamera Bandića iz SBiH-a kojeg su podržali SDA, DF i NES.

SDP-ovac Dragan Stevanović oglasio se danas na društvenim mrežama te je podsjetio na zaključak Kongresa SDP-a iz juna 2023. godine, da nakon lokalnih izbora slijede unutarstranački izbori.

"Logično je da u sredinama u kojima je SDP podbacio ide i smjena aktuelnog rukovodstva. Nema nedodirljivih jer prije svega interes je jak i funkcionalan SDP. U višestranačkom sistemu izbori se dobijaju ili gube, a u oba slučaja partija koja je odgovorna radi reset", napisao je Stevanović.

Na Kongresu u junu 2023. godine na insistiranje nekoliko SDP-ovih funkcionera, a najprije Vojina Mijatovića i Adnana Štete, produžen je mandat Nerminu Nikšiću. Na taj kongres nije došao Irfan Čengić koji je jasno istakao da nije želio prisustvovati nestatutarno sazvanom Kongresu. SDP se na proteklim izborima nije proslavio ni u Banja Luci, pa je pitanje koliko više Mijatović može i treba upravljati procesima.

Nakon pobjede za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović iščezao je iz vrha partije. Prestao je dolaziti na sjednice stranačkih organa, nije se miješao u kadroviranje ali se nije ni konsultirao sa strankom kada je riječ o nekim njegovim kadrovskim rješenjima, a tek se probudio pred same lokalne izbore kada je pozvao SDP-ovce na druženje. Bećirović je vezan za tuzlanski SDP čiji je Zijad Lugavić dobio novi mandat gradonačelnika Tuzle. SDP je zadržao i gradonačelnika Goražda i Bosanske Krupe.

Kao najozbiljniji kandidat za predsjednika SDP-a spominje se Zukan Helez. Njegova baza je Bugojno, a ukoliko SDP u konačnici dobije mandat načelnika, to će se smatrati njegovim uspjehom.

Uz Heleza je i Čengić, kao i dio sarajevskog SDP-a koji sa Štetom nema baš najbolje odnose. Tako da se uspjeh pojedinih općinskih organizacija može pripisati samo pojedincima, a nikako cijelom Kantonalnom odboru SDP-a.

Nikšić je u izbornoj noći, sumirajući rezultate izbora, poručio da se neće odreći onih koji su izgubili mandate. No, pravo pitanje je ko je već sada spreman odreći se Nikšića kako bi SDP preuzela nova garnitura.

(A. Vrabac)

#DenisBećirović #Kongres #NerminNikšić #SDP #ZukanHelez #bih