Članak

IZGUBLJENI ŽIVOTI

Krivična prijava protiv ministra Hrnjića: Odbio postupiti po Zakonu i zloupotrijebio svoj položaj

(Patria) - U Tužilaštvo KS pristigla je krivična prijava protiv Kemala Hrnjića, ministra Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva FBiH, zato što je zloupotrijebio svoj službeni položaj i time počinio krivična djela iz člana 383. KZFBiH i 351. KZ FBiH.

Kako se navodi kršenje zakona ogleda se u tome da je Kemal Hrnjić predložio Vladi FBiH, što je Vlada i prihvatila i donijela Rješenje broj: 1267/2024 od 07.08.2024. godine o imenovanju privremenog Upravnog odbora „Agencije za vodno područje rijeke Save" Sarajevo.

Istovremeno je Vladi predložio razrješenje dotadašnjih članova Upravnog odbora, na način da je „zadržao“ članove UO iz reda hrvatskog naroda,a članove UO koji su bili iz reda bošnjačkog naroda je zamijenio, uz obrazloženje da UO nije dostavio svoj izvještaj o radu za prethodnu godinu.

Na predmetno Rješenje o razrješenju je od strane razrješenih članova UO iz reda bošnjačkog naroda (Šalo Dženan, Mujagić Fuad i Sejdić Safeta) podnesen zahtjev za zaštitu sloboda i prava pojednica zagarantovanih Ustavom FBiH kod Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je Rješenje broj: 09 0U 047467 24 UZ od 26.09.2024. godine kojim je uvažen zahtjev za zaštitu sloboda i prava pojedniaca zajamčenih Ustavom FBiH gore navedenih osoba, te je naloženo ministru i Vladi da preduzme neophodne mjere da bi se u odnosu na podnositelja zahtjeva uspostavilo zakonito stanje kao prije donošenja rješenja o razrješenju Upravni odbor "Agencije za vodno područje rijeke Save" Sarajevo broj: 1266/2024 od 07.08.2024. godine.

Na isti dan (30.09.2024.godine) kada je zaprimljeno Rješenje Kantonalnog suda, kojim se tadašnji UO oglašava nezakonitim,uprkos tome Upravni odbor donosi odluku o imenovanju v.d. direktora Agencije.

Dakle, nezakonit UO donosi nezakonitu odluku i imenuje za v.d. diretkora nekompetentu osobu, koja je do tada bila viši saradnik u Agenciji i nema radno iskustvo na rukovodnim poslovima, jer nikada obavljala te poslove, niti u Agenciji ima ikakav stručni i profesionalni autoritet. Jedina kompetencija koju v.d. diretkorica ima jeste politička podrška ministra Hrnjića.

Slična situacija je i sa Agencijom za slivove Jadranskog mora. Dotadašnjem direktoru je 2.10.2024.godine istekao mandat. Po Zakonu o vodama ministar je bio obavezan da da saglasnost na imenovanje direktora Agencije, a to nije uradio iako je od UO Agencije dobio zahtjev da da saglasnost na Odluku UO broj: 01-1/02-2-504-3/24 od 10. 09. 2024. godine. Ministar je na taj način zloupotrebio svoj službeni položaj iz člana 383. KZFBIH.

U međuvremenu, 4. 10. 2024.godine u Fedraciji BIH nastupa stanje prirodne nesreće, poplave i klizišta i upravo su dvije agencije za vodna područja Save i slivova Jadranskog mora bile najdogovornije za poduzimanje aktivnosti iz svoje nadležnosti, ali zbog nepostupanja ministra, koji je zbog političke trgovine odbio postupiti po Zakonu i tako zloupotrijebio svoj položaj, nastala je ogromna šteta, uz ljudske gubitke, kako u Konjicu, Jablanici,tako i u Fojnici, Kreševu i Kiseljaku, navodi se u prijavi.

Ministar je, znajući da je učinio nezakonitost i pokušavajući odgovornost prebaciti na „kolektivni organ, jer kolektivni organ ne može odgovarati“, predložio Vladi 4. oktobra 2024.godine Informaciju,o statusu organa upravljanja u ovim agencijama.

Vlada je ovu informaciju razmatrala na hitnoj sjednici,da pokuša zataškati odgovornost ministra koji je bio obavezan ispoštovati odluku Kantonalnog suda u Sarajevu (a nije) čime je počinio KD iz člana 351. KZFBIH i još 30.09.2024.godine imenovati zakonit UO Agencije za vodno područje rijeke Save, a nakon toga i na zakonit način imenovati diretkora Agencije.što svjesno nije učinio.

Takođe Ministar je zloupotrebljavajući svoj službeni propustio,zbog političke trgovine,dati saglasnost na imenovanje diretkora Agencije za slivove Jadranskog mora, iako mu je UO Agencije još u septrembru mjesecu 2024.godine dostavio na saglasnost svoju Odluku,na ovaj način ministar je učnio KD iz člana 383. KZFBIH.

Ministar je zloupotrebaljvajući svoj službeni položaj obezglavio dvije ključne agencije (Agenciju za vodno područje rijeke Save i Agenciju za slivove Jadranskog mora) u momentu kada je prijetila opasnost od poplava,što je kao resorni ministar mogao i morao znati, jer upravo je on ministar za vodoprivredu, a i obje agencije su i na svojim web stranicama objavile upozorenje od poplava.

U agencijama,u momentu nastupanja klizišta i poplava (4.10.2024.godine), zbog svjesnog propusta ministra,nije bilo odgovornih osoba,tj.direktora, a u slučaju Agencije za vodno područje rijeke Save i zakonitog Upravnog odbora, znači nije bilo organa koji bi poduzeli aktivnosti propisane zakonom o vodama, zbog čega je nasutpila materijalna šteta i što je još važnije ljudske žrtve.

Sva dokumentacija o ovome postoji i šteta i ljudske žrtve su se mogle spriječiti da je rad u agencijama bio u zakonskim okvirima, za što je isključivo kriv ministar Hrnjić, navodi se.

#AgencijaZaVodnoPodručje #DirektorAgencije #KantonalniSudSarajevo #KemalHrnjić #MujagićFuad #Rješenje1267 #SaloDženan #SejdićSafeta #UpravniOdbor #izdvojeno #BiH