Članak

TRAGEDIJA

Dan žalosti u BiH, za nestalim u poplavama još uvijek se traga

U Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti zbog žrtava stradalih u poplavama i klizištima na području Federacije BiH. Živote je izgubila najmanje 21 osoba.

Odluka o Danu žalosti nije donesena na nivou Bosne i Hercegovine jer nisu glasali ministri iz RS-a iz srpskog naroda u Vijeću ministara BiH, već su ga pojedinačno proglasile entitetske vlade i Vlada Brčko Distrikta.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima. Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Katastrofalne poplave i klizišta najteže su pogodile područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK 18 osoba je izgubilo život, 16 iz Jablanice i dvije iz Konjica.

Prema podacima MUP-a, u Konjicu je aktivna potraga za tri nestale osobe, a u Jablanici za četiri. Od 18 smrtno stradalih, jedno je tijelo još neidentificirano.

Riječ je o jednoj od najtežih tragedija koja je pogodila BiH.

#danzalosti #poplave #BiH