Članak

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Donald Trump kaže da među migrantima u Sjedinjenim Državama ima 'puno loših gena'

(Patria) - Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u ponedjeljak da u Sjedinjenim Američkim Državama ima „puno loših gena“, dok je razgovarao o ubistvima koja su navodno počinili imigranti koji žive ilegalno u Sjedinjenim Državama, javio je Reuters.

„Šta kažete na to da dozvolite ljudima da dođu na otvorenu granicu, od kojih su 13.000 bili ubice“, rekao je Trump u intervjuu s konzervativnim komentatorom Hughom Hewitom, dok je razgovarao o imigracijskoj politici svog protivnika na izborima 5. novembra, potpredsjednice Kamale Harris.

„Mnogi od njih su ubili mnogo više od jedne osobe, a sada sretno žive u Sjedinjenim Državama. Znate, sada ubica, vjerujem u to, to im je u genima. A mi imamo mnogo loših gena u našoj zemlji upravo sada.“

Trump je često napadao migrante u kampanji, posebno one koji su umiješani u zločine. Ponekad je koristio dehumanizirajući jezik i sve više se okreće izuzetno slikovitim prikazima zločina iako niz studija pokazuje da imigranti ne čine zločine u većoj stopi od američkih građana.

Činilo se da Trump misli na pismo Imigracijske i carinske službe republikanskom predstavniku Tonyju Gonzalesu, objavljeno prošlog mjeseca, koje pokazuje da je 13.099 ljudi osuđeno za ubistvo koji se nalaze na ICE-ovoj „kartici bez pritvora“. Taj spisak uključuje različite vrste imigranata koji su legalno i ilegalno ušli u zemlju.

Glasnogovornik Ministarstva nacionale sigurnosti nazvao je te statistike pogrešnim.

„Podaci u ovom pismu se pogrešno tumače“, napisao je u mailu. „Podaci sežu decenijama unazad, obuhvataju pojedince koji su u zemlju ušli u proteklih četrdeset ili više godina, a velikoj većini zatvor je određen mnogo prije ove administracije. Uključuje i mnoge koji su pod jurisdikcijom ili su trenutno u zatvoru kod savezne vlade, državnih ili lokalnih partnera za provođenje zakona.“

Trumpov izborni štab je u izjavi branio njegove komentare, rekavši da govori samo o ubicama, a ne imigrantima.

„Predsjednik Trump je jasno mislio na ubice, a ne na migrante“, rekla je sekretarica štaba Karoline Leavitt.

„Prilično je odvratno što mediji uvijek tako brzo brane ubice, silovatelje i ilegalne kriminalce ako to znači pisanje lošeg naslova o predsjedniku Trumpu.“

Bijela kuća osudila je Trumpove izjave. „Ta vrsta jezika je mržnja, odvratna je, neprikladna i nije joj mjesto u našoj zemlji“, rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

#DonaldTrump #migranti #SAD #Svijet