Članak

IZGRAĐENA NA LITICI

Neobična planinska kuća na kanadskom otoku prkosi gravitaciji

Kuća na litici na kanadskom otoku Quadra u Britanskoj Kolumbiji zapanjujući je primjer moderne arhitekture koja se želi stopiti u okoliš.

(Patria) - Kuća na litici na kanadskom otoku Quadra u Britanskoj Kolumbiji zapanjujući je primjer moderne arhitekture koja se želi stopiti u okoliš, prenosi Punkufer.

Iranski arhitekta Milad Eshtiyaghi dobio je zadatak osmisliti izgled porodične kuće na planini koji prkosi gravitaciji - tačnije, na povišenom mjestu na kojem su bila posađena četiri stara stabla.

S obzirom na to da ih nije želio odrezati niti premjestiti - kuću je smjestio u prostor između stabala.

Konačni rezultat? Planinska kuća sastavljena od niza naizgled međusobno ispletenih staklenih blokova s prolazima koji idu prema gore, dolje - i bočno, a s kojih se pruža zapanjujući pogled na okolinu.

Ostakljeni zidovi mogu se otvoriti mehaničkim kablovskim sistemom i tako unutrašnjost transformisati u poluotvorenu terasu, ali i omogućiti prodor svježeg planinskog zraka.

Kuća je podijeljena na tri nivoa prema potrebama klijenta - jedan nivo rezervisan je za roditelje, drugi za sina i njegovu suprugu, a ova dva nivoa međusobno su povezana rekreacijskim sportskim prostorom.

#Kanada #magazin1