Članak

IZVJEŠTAJ WMO-a

Usljed klimatskih promjena nivo vode opada u rijekama širom svijeta

U rijekama širom svijeta tokom 2023. godine bilo je manje vode nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 30 godina, piše u izvještaju meteorološke agencije Ujedinjenih naroda.

(Patria) - U rijekama širom svijeta tokom 2023. godine bilo je manje vode nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 30 godina, piše u izvještaju meteorološke agencije Ujedinjenih naroda.

U dokumentu Svjetske meteorološke organizacije (WMO) navodi se da je globalni nivo vode u posljednjih pet godina znatno ispod dugoročnog prosjeka, prenosi Hina.

Pad nivoa vode prouzrokovale su klimatske promjene, a dodatno ih je pogoršao vremenski fenomen El Nino, koji se prirodno javlja svakih nekoliko godina i utječe na oborine širom svijeta.

Prošla je godina bila najtoplija u historiji, a ledenjaci su izgubili više leda nego u posljednjih 50 godina, piše u izvještaju WMO-a.

No, nisu sve rijeke jednako pogođene. Prema podacima WMO-a, vodostaji su bili ispod dugogodišnjeg prosjeka u slivu Mississippija u SAD, u bazenu Amazone u Južnoj Americi i u slivovima rijeka Ganges, Brahmaputre i Mekong u Aziji, kao i ostalim rijekama u istočnoj Africi, sjevernom dijelu Novog Zelanda, na Filipinima i u sjevernoj Evropi.

- Voda je poput kanarinca u rudniku ugljena klimatskih promjena . kaže glavna sekretarka WMO-a Celeste Saulo, referišući se na staru tradiciju kada su ljudi vodili kanarince sa sobom u rudnik jer ptice izgube svijest prije ljudi.

Služilo im je to kao rano upozorenje na potencijalno smrtonosni ishod nivoa ugljičnog monoksida u rudniku.

- Konstantno nam stižu signali opasnosti u obliku sve ekstremnijih padalina, poplava i suša koje nanose velike žrtve životima, ekosistemima i ekonomijama, a ipak ne poduzimamo potrebne mjere - rekla je Saulo.

Prema podacima UN-a, čak 3,6 milijardi ljudi, što je više od 40 posto svjetske populacije, nema dovoljno vode barem jedan mjesec u godini.

Izračuni po modelima upućuju na to da će i ta brojka vjerovatno porasti na 5 milijardi do 2050. godine.

Izvještaj WMO-a, između ostalog, dokumentuje nivo vode u jezerima i rijekama, vlažnost tla i visinu ledenjaka i snijega. No, brojne zemlje nisu uspjele pridonijeti podacima studije, jer im nedostaje jedan parametar koji uključuje podatke za samo 30 zemalja.

U takvim slučajevima, WMO koristi izračune po modelima da bi se popunile praznine, ali poziva na hitno prikupljanje više podataka.

#klimatskepromjene #rijeke #Svijet