Članak

POTPREDSJEDNICA SAD

Kamala Harris kaže da SAD neće prestati s pritiscima na Izrael za prekid vatre

(Patria) - Sjedinjene Američke Države neće ublažiti svoj „pritisak“ na izraelske i arapske lidere da postignu dogovor o taocima i prekidu vatre u Gazi, rekla je potpredsjednica Kamala Harris, prenio je AFP.

Washington radi s Izraelom na humanitarnoj pomoći i „potrebi da se postigne dogovor kojim bi se oslobodili taoci i uspostavio prekid vatre. I nećemo stati u smislu vršenja tog pritiska na Izrael i u regionu, uključujući arapske lidere“, rekla je Harris za emisiju CBS-a „60 minuta“. Ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu „ne sluša“, sugerisao Bill Whitaker iz CBS-a u odlomku iz intervjua, koji bi trebao biti emitovan u cijelosti danas.

Demokratska predsjednička kandidatkinja je ustvrdila da su napori SAD-a „rezultirali brojnim pokretima u toj regiji od strane Izraela koji su bili u velikoj mjeri potaknuti ili rezultat mnogih stvari, uključujući naše zagovaranje onoga što se mora dogoditi u regiji“.

Govoreći o iranskom raketnom napadu na Izrael, ona je insistirala da je „naš imperativ da učinimo sve što možemo kako bismo dozvolili Izraelu da se brani od takvih napada“.

Izrael je u stanju pripravnosti uoči godišnjice u ponedjeljak Hamasovog napada bez presedana 7. oktobra, koji je pokrenuo rat u Gazi. Izrael je sada svoj fokus usmjerio prema sjeveru na Hezbollah, Hamasov saveznik u Libanu kojeg podržava Iran, i obećao je osvetu za iranski raketni napad. Prošlogodišnji napad militanata na Izrael 7. oktobra rezultirao je smrću oko 1.205 ljudi, većinom civila. U izraelskoj ofanzivi u Gazi ubijeno je najmanje 41.870 ljudi, većinom civila.

Na pitanje Whitakera da li SAD imaju „pravog, bliskog saveznika“ u Netanyahuu, Harris jeodgovorila da je „bolje pitanje: imamo li važan savez između američkog i izraelskog naroda“ i dodala da je „odgovor na to pitanje da.“

#Izrael #KamalaHarris #SAD #svijet