Članak

PRIJETNJE

Netanyahu poručio Macronu da će postavljanje ograničenja Izraelu ojačati Iran

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao je telefonom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u nedjelju, saopštio je njegov ured, i rekao mu da će postavljanje ograničenja Izraelu samo služiti Iranu i njegovim proxy snagama, javio je Reuters.

Macron je u subotu rekao da bi isporuke oružja Izraelu korištenog u ratu u Gazi trebale biti zaustavljene kao dio širih napora za pronalaženje političkog rješenja za sukob.

„Kao što Iran podržava sve dijelove iranske terorističke osovine, tako se od izraelskih prijatelja očekuje da ga podrže, a ne da nameću ograničenja koja će samo ojačati iransku osovinu zla“, rekao je Netanyahu Macronu, prema saopštenju iz njegovog ureda.

Izrael je oštro eskalirao svoje napade na libansku grupu Hezbollah koju podržava Iran, nakon godinu dana prekograničnog sukoba nižeg nivoa koji je vođen paralelno s izraelskim ratom protiv palestinskog Hamasa, kojeg također podržava Iran, nakon posljednjih napada 7. oktobra godine.

Izraelska vlada kaže da je cilj omogućiti Izraelcima da se vrate u svoje domove na sjeveru Izraela, nakon što su evakuisani usred raketnih napada Hezbollaha koji su počeli 8. oktobra prošle godine.

„Premijer je naglasio da akcije Izraela protiv Hezbollaha stvaraju priliku da se stvarnost u Libanu promijeni u bolju stabilnost, sigurnost i mir u cijelom regionu“, navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera su se složila da održe dijalog o tom pitanju tokom posjete francuskog ministra vanjskih poslova Izraelu u ponedjeljak, saopštio je Netanyahuov ured.

Ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot nalazi se na četverodnevnom putovanju na Bliskom istoku. Pariz nastoji da oživi diplomatske napore jer se rat iz Gaze proširio na Liban.

Macron je u subotu za radio France Inter rekao da je prioritet „vratiti se političkom rješenju i da je zaustavljeno oružje koje se koristi za borbu u Gazi. Francuska ne šalje ništa.“

„Naš prioritet je sada izbjeći eskalaciju. Libanski narod ne smije biti žrtvovan, Liban ne može postati još jedna Gaza“, dodao je.

Francuska nije veliki dobavljač oružja za Izrael, isporučujući vojnu opremu u vrijednosti od 30 miliona eura prošle godine, prema godišnjem izvještaju Ministarstva odbrane o izvozu oružja.

#BenjaminNetanyahu #EmmanuelMacron #Izrael #Svijet