Članak

TEŠKA SITUACIJA

FUCZ: Prijavljeno da ima žrtava, nestalih, na terenu vatrogasci, policija, komunalne firme, vozila

(Patria) - Kišne padavine u protekla 24 sata na području općine Jablanica i Konjic prouzrokovale su poteškoće stanovnicima tih općina, saopćili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

- Veliki je broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije. Putna komunikacija, kao i telefonska je prekinuta iz pravaca Jablanica - Mostar, Jablanica - Risovac, Jablanica - Prozor Rama, Jablanica - Konjic.

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba - naveli su.

Dio Buturović Polja također je odsječen od lokalnog puta, teško je pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge.

- Na terenu su angažovani vatrogasci, policija, komunalna preduzeća, privatne firme sa mehanizacijom i vozilima, ali je sve to nedovoljno te je potrebna pomoć kako bi se situacija stavila pod kontrolu i ublažile posljedice nevremena i kišnih padavina na području općina Jablanica i Konjic - istakli su iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic saopćila je da je na vanrednoj sjedinici Graskog štaba civilne zaštite grada Konjica danas, zbog obilnih padavina na području Mjesne zajednice Neretvica, Gradski štab civilne zaštite grada Konjica donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području MZ Neretvice.

BIHAMK je obavijestio da je na magistralnom putu Konjic - Jablanica - Mostar, kao i na putu Jablanica - Prozor i Jablanica - Blidinje došlo do brojnih odrona zemlje ili kamenja na cestu zbog čega je saobraćaj obustavljen.

- Obilne kišne padavine koje su noćas pogodile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme. U područjima gdje pada kiša apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu - istakli su.

Blokirana je i željeznička pruga zbog odrona na dionici Jablanica - Drežnica.

#FUCZ #Poplave #BiH