Članak

SJEVERNA KOREJA

Kim Jong Un: Nećemo oklijevati da upotrijebimo nuklearno oružje ako budemo napadnuti

(Patria) - Lider Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, pojačao je provokativnu retoriku koja je sve više pogoršavala odnose između dvije Koreje, obećavajući da će koristiti „sve ofanzivne snage koje posjeduje, uključujući nuklearno oružje“.

Južna Koreja je rekla da će njen odgovor koji podržavaju SAD biti „preovlađujući“ i rezultirati „krajem sjevernokorejskog režima“, javio je
AFP.

Kim Jong Un rekao je da će njegove snage koristiti nuklearno oružje „bez oklijevanja“ ako Seul i njegov saveznik SAD napadnu teritoriju Pjongjanga, izvještavaju državni mediji jutros.

„Ako neprijatelj... pokuša upotrijebiti oružane snage zadirajući u suverenitet DNRK... DNRK bi bez oklijevanja upotrijebila sve ofanzivne snage koje posjeduje, uključujući nuklearno oružje“, citirala ga je novinska agencija KCNA , koristeći akronim za službeno ime Sjeverne Koreje.

Kim je to rekao u srijedu u vojnoj bazi za obuku specijalnih snaga na zapadu Pjongjanga, nakon što je Južna Koreja održala vojnu paradu ranije ove sedmice, a njen predsjednik Yoon Suk Yeol zaprijetio je „krajem sjevernokorejskog režima“ ako Pjongjang upotrijebi nuklearno oružje.

„Ako Sjeverna Koreja pokuša upotrijebiti nuklearno oružje, suočiće se s odlučnim i neodoljivim odgovorom naše vojske i saveza SAD-a i Republike Koreje“, rekao je Yoon.

„Taj dan će biti kraj sjevernokorejskog režima“, dodao je, obraćajući se hiljadama pripadnika vojske okupljenih u zrakoplovnoj bazi u Seulu na događaju.

Kao odgovor, Kim je Yoona označio kao „marionetu“ i „nenormalnog čovjeka“, izvještava KCNA.

Kimove izjave se odnose u na savez Seula sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su njihov glavni vojni partner. Desetine hiljada američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji. Seul nema vlastite nuklearne bombe i pokriven je nuklearnim kišobranom SAD-a.

Najnovija prepirka dolazi nekoliko sedmica nakon što je Sjeverna Koreja po prvi put otkrila slike postrojenja za obogaćivanje uranijuma, na kojima se vidi vođa Kim kako obilazi lokaciju dok je pozivao na više centrifuga kako bi se ojačao nuklearni arsenal zemlje.

Zemlja, koja je izvela prvu nuklearnu probu 2006. godine i koja je pod sankcijama UN-a zbog svojih zabranjenih programa naoružanja, nikada ranije nije javno otkrila detalje o svom postrojenju za obogaćivanje uranijuma.

Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje su na jednoj od najnižih tačaka u posljednjih nekoliko godina, a Pjongjang je nedavno najavio raspoređivanje 250 lansera balističkih projektila na južnu granicu. Pjongjang je označio Seul „glavnim neprijateljem“ i proglasio se „nepovratnom“ nuklearnom silom.

#DNRK #JužnaKoreja #KCNA #KimJongUn #Pjongjang #SAD #Seul #SjevernaKoreja #Svijet #UN #YoonSukYeol