Članak

VOJSKA NE MIRUJE

Izrael opet bombardovao predgrađe Bejruta i naredio evakuaciju gradova na jugu Libana

(Patria) - Izraelska vojska je u četvrtak poručila stanovnicima više od dvadeset gradova u južnom Libanu da se evakuišu. Najnovija upozorenja povećala su broj gradova koji su bili pozvani na evakuaciju na sedamdeset i uključila glavni grad provincije Nabatieh, sugerišući da je još jedna izraelska vojna operacija neizbježna protiv Hezbollaha, javio je Reuters.

Južno predgrađe Bejruta Dahiye pogođeno je u četvrtak u više od deset izraelskih zračnih napada, rekli su libanski sigurnosni izvori i stanovnici.

Dahiye je gađano izraelskim bombama, uključujući rakete koje su ubile generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha prije sedmicu i sravnile čitav blok. Sinoćnji napad dogodio se u blizini međunarodnog aerodroma u Bejrutu, koji se graniči sa Dahiye, rekao je svjedok Reutersu.

Napad na Bejrut bio je usmjeren na visokog zvaničnika Hezbollaha Hashema Safieddinea, rekao je reporter Axiosa Barak Ravid na društvenoj mreži X iza ponoći, pozivajući se na izraelski izvor. Safieddine se smatra nasljednikom ubijenog Nasrallaha. Ipak, zvanične potvrde nema.

Izvor blizak Hezbollahu rekao je da je Izrael izveo jedanaest uzastopnih napada na južni Bejrut, pri čemu su dopisnici AFP-a u glavnom gradu i izvan njega čuli glasne eksplozije.

Hezbollah je također izveo nove napade, gađajući, kako je rekao, izraelsku „bazu Sakhnin“ za vojnu industriju u zaljevu Haifa na mediteranskoj obali sjevernog Izraela salvom raketa.

Sirene upozorenja ponovo su se oglasile tamo kasno u četvrtak, kao i u sjevernoj izraelskoj oblasti Galileje, a deset projektila je prešlo u Izrael iz Libana, saopštila je izraelska vojska.

Kasno sinoć, Hezbollah je rekao da je gađao „bazu Nesher“ u Haifi salvom raketa Fadi 2.

#Bejrutu #Dahiye #Evakuacija #HashemaSafieddinea #Hezbollaha #Izraelska #JužniLibanu #Nabatieh #Vojska #ZračnihNapada #Svijet