Članak

POLOŽILA ZAKLETVU

Claudia Sheinbaum i službeno prva predsjednica Meksika u historiji

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum i službeno je postala prva žena predsjednica Meksika od nezavisnosti te zemlje 1821., naslijedivši na tom položaju Andresa Manuela Lopeza Obradora.

(Patria) - Bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum i službeno je postala prva žena predsjednica Meksika od nezavisnosti te zemlje 1821., naslijedivši Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Sheinbaum, klimatska naučnica židovskog porijekla, položila je zakletvu pred zastupnicima i senatorima u meksičkom kongresu.

U junu je na izborima pobijedila sa gotovo 60% glasova, nakon što je na njih izašla u ime vladajuće lijeve stranke Pokret za nacionalnu obnovu (Morena) i saveznika. Oni imaju i komotnu većinu u parlamentu, što im omogućava da ustav mijenjaju bez podrške opozicije.

Inauguraciji su prisustvovali i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i prva dama SAD-a Jill Biden. Meksiko je zbog inauguracije proglasio državni praznik.

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja dužnost preuzima od svog mentora Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji ju je uveo u politiku 2000. kao zamjenicu za pitanja okoliša u gradskoj vijećnici meksičke prijestonice.

Njena pobjeda veliki je korak za Meksiko, zemlju poznatu po svojoj 'macho' kulturi, domu druge najveće katoličke populacije na svijetu.

Sheinbaum je i prva žena koja je pobijedila na izborima na cijelom kontinentu. SAD to tek trebaju postići.

Novu predsjednicu čeka težak zadatak. Morat će naći ravnotežu između jačanja socijalnih politika te budžetskog deficita i slabog ekonomskog rasta.

Odmah nakon pobjede najavila je da će njena vlada biti fiskalno odgovorna te će poštivati autonomiju centralne banke.

Sheinbaum je najavila i da će jačati sigurnost zemlje, no nije rekla kako će to učiniti nakon najnasilnijih izbora u modernoj meksičkoj historiji uoči kojih je ubijeno 38 kandidata.

Analitičari tvrde da su grupe organizovanog kriminala ojačale i proširile svoj utjecaj tokom mandata Lopeza Obradora, poznatog i pod skraćenicom AMLO.

AMLO je udvostručio minimalnu platu, smanjio siromaštvo, tokom njegovog mandata peso je ojačao, a nezaposlenost se smanjila, zbog čega je postao iznimno popularan, pisao je Reuters.

Bio je veoma prisutan u kampanji za ove izbore, pokušavajući ih prikazati referendumom o njegovoj političkoj ostavštini.

Sheinbaum je odbacila tvrdnje kritike da će biti njegova marioneta, iako je najavila da će nastaviti mnoge njegove politike.

#AndresManuelLopezObrador #CentralnaBanke #ClaudiaSheinbaum #JillBiden #LuizInacioLuladaSilva #MachoKultura #Meksiko #MexicoCity #Morena #OrganizovanogKriminala #Svijet