Članak

KANDIDAT ZA OPĆINSKO VIJEĆE

Terzo: Šutjeti i biti pasivan znači odobravati nebrigu o građanima Novog Sarajeva

Pokazao sam znanje, iskustvo i spremnost za donošenje odluka koje jačaju lokalne zajednice i štite našu domovinu.

(Patria) - Muamer Terzo, kandidat za Općinsko vijeće Novo Sarajevo na listi Stranke demokratske akcije, rođen je 1999. godine u Sarajevu, student je završne, šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i jedan je od mladih koji ima za cilj kroz svoje djelovanje učiniti bolji i ugodniji ambijent građanima.

On se aktivno bavio košarkom, bio je dva puta prvak države BiH. Kroz dugogodišnje članstvo u općinskoj Asocijaciji mladih SDA Novo Sarajevo i društveno korisne programe volontiranja, učestvovao je u brojnim aktivnostima za dobrobit lokalne zajednice. Trenutno obnaša funkciju potpredsjednika Kantonalne organizacije Asocijacije mladih SDA Sarajevo.

Zašto odabrati SDA kao ključnog partnera za napredak i stabilnost Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima?

SDA je snaga koja je hrabro branila i odbranila našu domovinu, a istovremeno neumorno gradi, jača i razvija Bosnu i Hercegovinu. Odrastajući uz uspomene na amidžu Muamera Terzu, dobitnika Zlatnog ljiljana, i daidžu Mirzu Pandžića, koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine, moja posvećenost napretku lokalne zajednice i jačanju Bosne i Hercegovine je neupitna.

Njihove snove sam dužan ostvariti, jer to je moja životna misija – boriti se za bolju budućnost za sve nas. SDA je odgovorila na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana i očiglednu ratnu prijetnju nad Bosnom i Hercegovinom. Kao široki narodni pokret, postala je nosilac političke emancipacije Bošnjaka i ključni akter u očuvanju državnog kontinuiteta na kraju 20. stoljeća. Stranka se fokusirala na očuvanje mira i zaštitu interesa naroda, ističući političku slobodu i civilizacijski napredak.

Interes države je iznad svega, a jaka SDA znači jaču BiH. U tom kontekstu, pokazao sam znanje, iskustvo i spremnost za donošenje odluka koje jačaju lokalne zajednice i štite našu domovinu. Uz podršku najorganizovanije političke stranke u BiH, naglašavam važnost punog legitimiteta SDA na predstojećim lokalnim izborima, jer glas za SDA znači glas za napredak.

Koja će biti vaša uloga na lokalnom nivou u zdravstvu, s obzirom da ste budući doktor?

Moja uloga na lokalnom nivou u zdravstvu bit će usmjerena na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana implementacijom inicijativa: Povećanje broja specijalističkih pregleda i dijagnostike, zdravstvena edukacija i prevencija, unapređenje uslova rada u ambulantama, unapređenje mentalnog zdravlja i poboljšanje njege za starije osobe.

Što vas motivira uopće da se angažirate u politici kao budući doktor?

Kao budući doktor, moja motivacija za angažman u politici proizašla je iz duboke želje za poboljšanjem zdravstvenog sistema lokalne zajednice kao i da doprinesem stvaranju uslova u kojim će buduće generacije vidjeti svoje mjesto, ostvarenje egzistencije i neće imati potrebu napuštati zemlju. Osim poboljšanja uslova za mlade, također bih radio na poboljšanju zdravstvene njege starijih lica, kao i kompletne branilačke populacije koja je svoje zdravlje dala za odbranu države kada je to bilo najpotrebnije.

Pored navedenog, ne mogu sjediti skrštenih ruku na stanje u općini Novo Sarajevo posljednjih nekoliko godina jer šutjeti i biti pasivan znači odobravati nebrigu o građanima Novog Sarajeva.

Koje su ključne odluke koje je SDA donosila za jačanje naše domovine i kako obrazovanje može doprinijeti političkim promjenama u lokalnim zajednicama?

SDA je, kako je naglašeno, donosila najhrabrije i najkorisnije odluke za našu domovinu. SDA je uvijek stavljala državne interese ispred ličnih. Obrazovanje je temelj našeg patriotizma, stoga je ključno da na izbornim listama pored iskusnih, bude što veći broj mlađih i novih lica koja će štititi naše lokalne zajednice. Obrazovanje mladih doprinosi političkim promjenama u lokalnim zajednicama tako što jača političku svijest, osnažuje građane kroz kritičko mišljenje, transparentnost i odgovornost.


Ujedno pruža mladima sposobnost i prostor za liderstvo i stručnost unutar same zajednice, čime omogućava bolje upravljanje i donošenje odluka koje reflektuju interese građana. Sa većim brojem mladih i sposobnih lidera povećava se šansa da lokalne zajednice postanu politički osnažene i spremne za stvaranje pozitivnih promjena.

#BosnaHercegovina #Izbori2024 #JugoslovenskiMuslimani #KantonalnaOrganizacija #MedicinskiFakultet #MirzaPandžić #MuamerTerzo #NovoSarajevo #SDA #ZdravstvenaZaštita #ZlatniLjiljan