Članak

ANALIZA

Izborni rezultat u Podgorici vratio DPS u život: Gubi li vlast glavni grad Crne Gore?

Piše: Senja Mahinić/Istraga.ba

Jučer su u Podgorici održani lokalni izbori na kojima je najbolji rezultat ostvarila Demokratska partija socijalista (DPS) osvojivši 29,9 posto glasova, odnosno 19 mandata od ukupno 58 koliko ima Skupština grada. Rezultat bi mogao dovesti do toga da vlast u Crnoj Gori čiju okosnicu čine Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate, izgubi kontrolu nad glavnim gradom, s obzirom da ima manje mandata nego opozicija.

Lista PES-a i Demokrata (Evropa sad – Demokrate – Još jače – prof. dr Saša Mujović) osvojila je samo 21,8 posto glasova, odnosno 14 mandata.

Podgorički izbori su organizovani nakon što je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović napustio PES, odnosno sukoba sa predsjednikom stranke i aktuelnim premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem, a što je ishodilo obaranjem gradske većine.

Milatovićeva lista (Za bolju Podgoricu), koju je činila i URA, stranka bivšeg premijera Dritana Abazovića, osvojila je 10,5 posto glasova što će joj osigurati šest mandata.

Srpske stranke krajnje desnice NSD i DNP (“Za budućnost Podgorice – Grad svih nas”) osvojile su 20,2 posto glasova, odnosno 13 mandata.

Lista SDP-a i SD-a (Evropski savez – Boris Mugoša) osvojila je 5,4 posto glasova osiguravši tri mandata. Dva mandata osvojila je Stranka evropskog progresa (SEP) koju predvodi nekadašnji član DPS-a i bivši premijer Duško Marković, isto toliko lista Preokret. Bošnjačka stranka nije prešla cenzus (1,2) iako je na izbore izašla na manjinskoj listi.

Ukupno su opozicione partije dobile 32 mandat, a za formiranje gradske vlasti dovoljna je većina od 30 ruku.

Vlast bi mogli formirati DPS, zajednička gradska MIlatovića i URA-e, Evropski savez, SEP i Preokret, ali postoje i druge kombinacije.

Iako ne baš respektabilan rezultat za listu predsjednika države, od Milatovića će zavisiti formiranje većine u Podgorici. To ga stavlja u ozbiljnu dilemu, ići sa PES-om koji je netom napustio i time obesmisliti izlazak iz stranke ili sa DPS-om, čiju vlast je rušio kao zajednički kandidat PES-a, Demokrata i stranaka krajnje srpske desnice na predsjedničkim izborima 2023. godine dobivši preko 200 hiljada glasova.

Predsjedniku DPS-a Danijelu Živkovići sigurno nije puno jednostavnije jer ulazak u gradsku vlast sa dijelom stranaka koje su na krilima litija srušile vlast Mila Đukanovića sigurno neće ostaviti puno prostora za kritiku onih stranaka koje su odlučile postati dio Spajićeve vlade, kao naprimjer Bošnjačke stranke.

S druge strane loš rezultat u Podgorici ozbiljno narušava legitimitet Spajićeve vlade, što će povećati pritisak da se raspišu novi parlamentarni izbori, a ujedno pokazuje da julska rekonstrukcija vlade i nije podigla njegovu popularnost. Podsjećamo, u julu su se Vladi osim Bošnjačke stranke priključile stranke krajnje srpske desnice, Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP)

Također, rezultat u Podgorici pokazao je da glasači Bošnjačke stranke nisu odreagovali identično na odluku da BS sudjeluje u crnogorskoj vladi. Dok su izborni rezultati u Gusinju odlično pozicionirali BS gdje je uduplala broj mandata, podgorički su bez sumnje razočarenje za lidera Ervina Ibrahimovića.

#BorisMugoša #CrnaGora #Demokrate #DemokratskaPartijaSocijalista #DritanAbazović #DuškoMarković #NovaSrpskaDemokratija #Podgorica #PokretEvropaSad #URA #BiH