Članak

KANDIDAT NES-a

Zeljković: Samo zajednički možemo napraviti preduslov da općina Novo Sarajevo krene u napredak

(Patria) - Kao diplomirani ekonomista, uspješan u svim segmentima društva, sportista, ambiciozan mladi čovjek željan rada i dokazivanja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, Nedim Zeljković želi doprinijeti razvoju bh. društva.

Na listi je Narodnog evropskog pokreta i ovo mu je prvi put da se nalazi u izbornom procesu, a o motivima da se politički angažuje kaže:

„Posmatrajući političku scenu i dešavanja u globalu, od lokalnog nivoa do nivoa države, može se primijetiti nedostatak ideje i entuzijazma. Pojedini aktualni političari pokazuju da nisu u stanju donijeti promjene na bolje. Stagniramo u svim segmentima, ponegdje i nazadujemo, i opšti je utisak apatije i nezadovoljstva. Moja obaveza, kao mladog čovjeka, je da pokušam dati doprinos u pozitivnom smislu svojim znanjem i umijećem. Želim svojim primjerom animirati i pozvati mlade, obrazovane i čestite ljude da se angažuju i da u budućnost uđemo sa novim progresivnim idejama i realizujemo projekte od kojih će građani imati koristi.

Zašto ste baš pristupili NES-u?

Prateći politička zbivanja i analizirajući aktere na političkoj sceni moj izbor je bio NES. Politički program, principijelnost, država na prvom mjestu, NE ponudama loše karakternih politika, sve su elementi koji su se poklopili sa mojim gledištima. Naravno i personalno, posmatrajući djelovanje predsjednika Nermina Ogreševića te njegovih najbližih saradnika Jasmina Emrića, Envera Išerića, Rifata Hozanovića i drugih, koji su pokazali kako se karakterno i principijelno može i vrijedi boriti za državu i građane, bili su još jedan važan razlog mom opredjeljenju. Čvrsto stojim na stanovištu da je moj odabir bio ispravan, a ujedno izražavam zadovoljstvo što su pružili priliku da se kroz ovu politički organizovanu skupinu pokušam etablirati i dati doprinos svojoj državi.

U slučaju da budete izabrani u Općinsko vijeće Novog Sarajeva kako vidite svoju ulogu?

Ukoliko građani Novog Sarajeva podrže program rada i politiku koju zagovara NES cilj nam je u prvom redu obezbijediti podršku vijeća budućem načelniku. Samo zajednički možemo napraviti preduslov da općina Novo Sarajevo krene u napredak i prosperitet. U kontekstu navedenog vidim i svoju ulogu i namjeru da dam lični doprinos pozitivnim promjenama. Svakako da u segmentima definisanim u našem programu želimo značajno poboljšati sigurnost, socijalnu zaštitu, kulturu i sport, program rada male privrede, brigu o mladim, brigu o boračkoj populaciji, brigu o populaciji treće starosne dobi, te svakako poboljšanje infrastrukture i uređenje okoliša. Poboljšanje elemenata sigurnosti svih građana Novog Sarajeva je osnova za svako drugo djelovanje.

Obzirom da ste po struci ekonomista i da ste angažirani na projektu EU u domenu energetske tranzicije BiH, vidite li mogućnost Vašeg djelovanja u lokalnoj zajednici?

Upravo tako, intencija svih projekata je da se u implementaciji uključi lokalna zajednica. Mogućnosti su velike, a do nas je da li ćemo to iskoristiti. Navest ću par primjera. Utopljavanje zgrada, racionalno korištenje kako električne tako i toplotne energije, instalisanje novih punionica za električna vozila na većini parkinga i javnih garaža, uređenje zelenih površina i gradnja novih parkova, ugradnja solarnih panela na objektima gdje je to moguće samo su neki od primjera gdje se brzo i efikasno može promijeniti slika Novog Sarajeva. Sportska dvorana Goran Čengić, te kotlovnice KJKP Toplana na općini Novo Sarajevo su primjer objekata gdje je moguće u najkraćem roku postaviti solarne panele. Svakako je potrebno raditi na edukaciji građana te ih upoznati sa mogućnostima i benefitima ovakvih projekata.

Bivši ste reprezentativac, sportista. Znate šta je sve potrebno za ozbiljan rezultat. Koji su Vam ciljevi za unapređenje sporta u općini Novo Sarajevo?

Cilj je unaprijediti uslove za sve generacije i napraviti jake temelje za budućnost. U sportu rezultat ne dolazi preko noći, zato moramo danas raditi da bi rezultat došao tek za par godina. Iz tog razloga mi je cilj da se mališanima izgrade novi sportski sadržaji u parkovima i da se izgrade nova sportska igrališta kako bi od malih nogu stekli naviku da se bave sportom, a najboljim i najtalentiranijim među nama je uz ozbiljnu infrastrukturu potrebna i znatno veća novčana pomoć kako sa nivoa lokalne zajednice tako i sa viših nivoa vlasti. Znam kroz šta sam prolazio i sigurno ću učiniti sve što bude u mojoj moći da se situacija po pitanju sporta popravi.

#BosnaHercegovina #EnergetskaTranzicija #EUProjekat #Global #Izbori2024 #NarodniEvropskiPokret #NedimZeljković #NES #NovoSarajevo #OpćinskoVijeće #PolitickaScena