Članak

MOSTAR

Prosvjetni radnici u HNK ostaju pri svojim zahtjevima: Proslava Dana učitelja ili štrajk?

(Patria) - Štrajk koji su početkom septembra pokrenuli Sindikati prosvjete u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na zahtjev Vlade Općinski sud u Mostaru prvo je privremeno zabranio. Potom ga je proglasio nezakonitim.

Sindikati su takvu odluku suda nazvali sunovratom demokratije i uložili žalbu. Od zahtjeva za povećanjem plata, tvrde, neće odustati, te najavljuju uskoro i mogućnost prosvjeda.

Rješenjem Općinskog suda u Mostaru prosvjetnim radnicima u HNK je zabranjeno organiziranje štrajka.

U rješenju stoji da nije ispoštovan proces mirenja, nisu dogovoreni poslovi koji se ne prekidaju za vrijeme štrajka, te da se štrajkom krši konvencija o pravima djeteta. Sindikati su ovu odluku nazvali skandaloznom i udarom na demokraciju i pravo na štrajk za više od tri hiljade prosvjetnih radnika.

Edin Sarajlić, iz Sindikata osnovnih škola HNK kaže:

"Ako ljudi ovako razočarani ulaze u učionicu, mislim da prave ogromnu štetu obrazovanju."

Sindikati su uložili žalbu na odluku suda. Od svojih zahtjeva neće odustati, jer kažu Vlada ima novaca. Premijer i ministri u HNK imaju najveće plaće u Federaciji, tvrde Sindikati, dok je plaća prosvjetara, kažu, među najnižima, tek na osmom mjestu po kantonima.

Josip Milić, iz Sindikata srednjih škola HNK podijelio je šta su njihovi zahtjevi.

"Naši zahjevi su isplata jednokratne pomoći, 2750 maraka, povećanje plaće od 30 posto, zatim vraćanje mentora i savjetnika u stari status koji su imali, zatim isplata bolovanja preko 42 dana našim djelatnicima, kao i ostalima."

Tražili smo i izjavu ministra obrazovanja HNŽ, između ostalog i o tome ima li Vlada novaca za zahtjeve prosvjetara, kako tvrde u Sindikatima i hoće li udvoljiti njihovim zahtjevima, piše BHRT. Umjesto toga, dobili su pismeni odgovor.

"Ministarstvo obrazovanja HNK od decembra 2023. godine je usvojilo:

1. Nove Pedagoške standarde i normative, čime je smanjena najniža granica broja učenika u razredu sa 18 na 14, kako nastavnici ne bi izgubili normu ili postali tehnološki višak.

2. Pravilnik o napredovanju za osnovne škole kojim je omogućeno napredovanje nastavnika - mentori 5 posto i savjetnici 8 posto na plaću. Za srednje škole nismo dobili saglasnost Sindikata.

3. Izradili smo novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakon o obaveznom predškolskom odgoju i obrazovanju, koji jedino HNK nije imala u FBiH", stoji u odgovoru ministra obrazovanja Adnana Velagića.

Josip Milić kaže da oni ostaju pri svom,

"Na žalost pregovora nikakvih nema, nikakvih dogovora, novih momenata, tako da mi ostajemo pri svom, Vlada ostaje pri svom, na žalost situacija je takva."

Sindikati će, kažu, nastaviti svoju borbu za bolji materijalni status i uvjete rada prosvjetara. A umjesto proslave Dana učitelja, 5. oktobra, kažu, izvjesniji je prosvjed.

#AdnanVelagić #EdinSarajlić #JosipMilić #MentoriISavjetnici #Mostar #OpćinskiSud #PovećanjePlaća #Prosvjed #SindikatiProsvjete #SunovratDemokratije #BiH