Članak

DEKAN HASANI

Fakultet islamskih nauka obilježava 47. godišnjicu: Kontinuiran rast i razvoj

(Patria) - Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) utemeljen je na današnji dan, 29. septembra 1977. godine, i već 47 godina je otvorenih vrata za one koji se interesiraju za islamsko mišljenje u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Agenciju MINA izjavio dekan Fakulteta prof. dr. Mustafa Hasani, ovo je značajna godišnjica, te je razumijevaju kao dovoljan period u kojem se može reći da je ova visokoškolska ustanova Islamske zajednice u kontinuitetu rasla i razvijala se, ispunjavajući svoju misiju i ulogu, koja je postavljena pri osnivanju.

„I danas se razvijamo i ispunjavamo svoju misijsku zadaću“, akcentirao je on.

Naveo je da su u protekloj akademskoj godini obnovili kadar, što smatraju važnim iskorakom.

„Neki naši profesori su otišli u penziju i to je bila prilika da uvedemo neke mlađe ljude na Fakultet. Ta mladost se prepoznaje, i posebno mi je drago da svjedočimo novoj energiji. Očekujemo puno od mlađih, da će biti bolji od svojih prethodnika“, izjavio je dekan Hasani, te dodao da su u nastavu uveli i stručne saradnike za imamsko-muallimsku praksu i metodiku vjerske nastave.

Dodao je da je septembar, općenito, važan za Fakultet islamskih nauka, jer ne predstavlja samo završetak godine, nego i period upisa novih studenata.

„Važno je da javnost informiramo da smo ove godine već u julskom roku imali popunjene kapacitete na dva smjera - na teološkom i pedagoškom, te da smo u septembru samo dopunili kvotu na imamskom smjeru. To nam pokazuje da postoji veliki interes za ove studijske programe i da smo uradili svoju domaću zadaću u pripremi naše komunikacije s maturantima prošle godine. Mi to planiramo nastaviti“, kazao je on.

Također, ističe da su ove godine uspjeli realizovati i projekat studijskih putovanja.

„Nadamo se da će to biti nova iskustva za studente koja će ih motivirati da nastave raditi, učiti i doprinositi našoj zajednici“, istaknuo je Hasani.

Godišnjicu Fakulteta obilježavaju nizom aktivnosti. Jedna od njih bili su i prvi susreti profesora islamskih fakulteta s Balkana, održani 26. i 27. septembra.

„Organiziramo i završnu svečanost za dva programa na arapskom jeziku. Trenutno je i jedna grupa naših studenata u Istanbulu, na kursu arapskog jezika. Ove godine smo uspjeli, s našim domaćinima, organizovati i da djevojke idu na kurs. Također, naredni vikend, 5. i 6. oktobra, ćemo imati međunarodnu konferenciju, na koju će nam doći profesori, istraživači, naučnici, iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Evrope, Istoka. Tema su suvremeni izazovi islama. Tu je puno sadržaja, i sve je dio priče o godišnjici fakulteta“, naveo je dekan Hasani.

Istaknuo je da se već sada pripremaju za jubilej - 50 godina fakulteta, te da će biti obilježen nizom sadržaja.

Arhitektonika zgrade i cjelokupan ambijent u kojem Fakultet živi zajedno s aktuelnim studijskim programima svjedoče uspostavljeni sklad između tradicionalnih i savremenih islamskih nauka i između istočnih i zapadnih kulturnih vrijednosti.

Fakultet će svoju misiju, inspiriran islamskim imperativima o promoviranju znanja, nastaviti i u budućnosti.

#BiH #Fakultetislamskihnauka #Sarajevo #godišnjica #MustafaHasani