Članak

REAKCIJE

Išerić odgovorio Sabini Ćudić i Vildani Bešlija: Nećemo vam dozvoliti da ubijete državu!

(Patria) - Sabina Ćudić i Vildana Bešlija, gošće Senada Hadžifejzovića dana 27. septembra 2024. godine, vode „žestoku“ kampanju za predstojeće lokalne izbore. Tražile su ni manje ni više nego trećinu vremena koje su građani davali dosadašnjim vlastima. To je otprilike oko desetak godina.

Reakciju na njihovo gostovanje uputio je Enver Išerić, član predsjedništva NES-a, a koju objavljujemo u cjelosti.

"Znači: dajte nam povjerenje unaprijed i na „lijepe oči“. Kažu da je ovo referendum, a ne lokalni izbori. I ja se tu sa Sabinom potpuno slažem. Ali ne slažemo se u razlozima i argumentima referenduma i referendumskog pitanja. Predstavnice Naše stranke kažu da je Naša stranka sa svojim koalicionim partnerima otvorila put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. E, sada to građanima treba objasniti šta su one htjele poručiti, a kakvo je stvarno stanje. Otvaranje puta, odnosno presijecanje vrpce, znači da je put u potpunosti završen i da može koristiti svojoj svrsi. I ja bih bio sretan da je to tako.

Ali to tako nije ni blizu. To otprilike izgleda ovako. Oni, koalicioni partneri na nivou države, su presjekli vrpcu za taj evropski put, a iza te vrpce nema niti jednog kilometra puta. Nisu ni trasu prokrčili.

Slagali su Evropsku uniju i cijelu međunarodnu zajednicu o svojim uspjesima. Sada pokušavaju prevariti i građane. Govore o nekih sedamdeset miliona koje nisu dobili od Evropske unije, jer nisu uspjeli usaglasiti plan reformi, odnosno plan rasta. I za taj neuspjeh je, po njihovim rezonima, kriva opozicija i građani od kojih traže bjanko mandate.

Ne govore o tome da su udovoljili Dodikovom zahtjevu i brisale iz Plana rasta obavezu da se imenuju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a to je obaveza Narodne skupštine Republike srpske.

Malo ozbiljnija analiza Plana rasta, koji Trojka grčevito brani ukazuje da se radi o prevari i da je to zapravo mehanizam kojim se Dodiku daje podrška za nastavak rušenja BiH. Nevjerovatno, ali istinito da bošnjački predstavnici u Vijeću ministara BiH po prvi put u historiji BiH daju institucionalnu podršku rušiteljima BiH i to javno, pri tom ubjeđujući javnost kako se radi o spasonosnom rješenju za BiH.
U dokument je uvršten Zakon o tehničkim propisima RS (strana 64. Plana rasta), a u tom dokumentu piše da će entitet RS donijeti Zakon o tehničkim propisima RS, a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Iz tog dokumenta je izbačena i obaveza provođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

E sada ja pitam Sabinu i Vildanu; kako se to zove? To je direktna podrška rušiteljima Bosne i Hercegovine. To je katastrofalan potez njihove „Naše stanke“ i trojke. Da li možda za to traže bjanko podršku građana?

I na kraju da još jednom potvrdim: ovo jesu lokalni izbori, ali su istovremeno i referendum o tome hoćemo li rušiteljima države stati na put i odlučno reći da se sklone, ili ćemo mirno posmatrati kako nam ubijaju državu. A ubiti državu znači pobiti sve nas.

Zato pozivam sve građane Bosne i Hercegovine, da svoj glas daju Narodnom evropskom savezu (NES), čiji je predsjednik Nermin Ogrešević pokazao skoro pa nevjerovatan stepen patriotizma i principijelnosti.

NES je odbio biti dio federalne vlade, jer je nametnuta od jednog čovjeka (visokog predstavnika) čime je Bošnjake i njihovu izbornu volju unizio i isključio iz procesa donošenja odluka.

Jednostavno rečeno: uništili ste demokratiju, državne institucije, blokirali ste sve procese i na nivou države i na nivou Federacije i obmanuli ste građane. Neće se to više ponoviti", navodi Išerić.

#EnverIšerić #EvropskaUnija #NarodnaSkupština #NašaStranka #RepublikaSrpska #SabinaĆudić #SenadHadžifejzović #UstavniSud #VijećeMinistara #VildanaBešlija #Izbori2024