Članak

SAD

Bećirović s najvišim zvaničnicima State Departmenta: Dogovorene buduće aktivnosti za stabilnost i mir u BiH i regiji

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u New Yorku s podsekretarom za politička pitanja u State Departmentu Johnom Bassom, pomoćnikom sekretara za evropska i evroazijska pitanja u State Departmentu Jamesom O'Brienom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan Alexanderom Kasanofom.



Tokom sadržajnog i dugog sastanka razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Bećirović je argumentirano i detaljno informirao sagovornike o glavnim izazovima i opasnostima s kojima se suočava regija. On je naglasio da je strateški interes države Bosne i Hercegovine produbljivanje svestrane saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Istakao je kako trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a. Bećirović je posebno naglasio i veoma ohrabrujuće poruke koje je dobio od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zvaničnici State Departmenta su iskazali visok stepen saglasnosti o uzrocima i glavnim akterima odgovornim za pogoršanje političkih i sigurnosnih prilika u Bosni i Hercegovini i regiji. Na bazi zajedničkih ocjena iskazana je spremnost da se zajednički radi na realizaciji strateških pravaca djelovanja u narednom periodu.

Sagovornici su saglasni da treba učiniti dodatne napore i korake u institucijama Bosne i Hercegovine na usaglašavanju obaveza koje su nam postavljene kako bi i Bosnu i Hercegovinu inkorporirali u Plan rasta EU za Zapadni Balkan.
Američki zvaničnici su veoma jasno naglasili da neće dozvoliti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i da će iskoristiti potrebna sredstva s ciljem zaštite mira, stabilnosti i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na sastanku su dogovorene i neke buduće konkretne aktivnosti koje će doprinositi stabilnosti i miru Bosni i Hercegovini i regiji.

#AlexanderKasanof #BiH #Bosnia #DejtonskiMirovniSporazum #DenisBećirović #Herzegovina #JamesO'Brien #JohnBass #JosephBiden #NewYork #SjedinjeneAmeričkeDržave #bih