Članak

LIBAN

Izvori iz Hezbollaha kažu da je Nasrallah na sigurnom nakon izraelskih zračnih napada

Sigurnosni izvori Hezbollaha obavijestili su Press TV da je Sayyed Hassan Nasrallah, vođa pokreta, na sigurnom i da nije povrijeđen u izraelskim zračnim napadima na predgrađa Bejruta.

Ova izjava uslijedila je nakon glasina koje kruže društvenim mrežama da je Nasrallah bio meta tokom velikog zračnog izraelskog napada na četvrt Dahiya u južnom Bejrutu u petak.

U izvještajima se također navodi da je Sayyed Hashem Safieddine, šef Izvršnog vijeća Hezbollaha, na sigurnom, a iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na informirane izvore u Libanu, kaže da nijedan komandant Hezbollaha nije poginuo u izraelskim napadima.

Šest zgrada je sravnjeno sa zemljom kao rezultat napada na južno predgrađe Bejruta. Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su najmanje dvije osobe ubijene, a 76 je povrijeđeno u napadu.

Izraelski vojni radio je saopštio da su avioni F-35 izvršili koristili bombe za razbijanje bunkera. Reuters je javio da je Nasrallah bio je nedostupan nakon napada pozivajući se izvor blizak Hezbollahu. Nekoliko sati nakon napada, Hezbollah nije dao izjavu o sudbini vođe.

Izvor blizak Hezbollahu rekao je kasnije Reutersu da je Nasrallah živ.
Visoki iranski sigurnosni službenik rekao je Reutersu da Teheran provjerava njegov status. Libanski mediji navode da osoblje civilne odbrane radi na gašenju požara koji je izbio u toj oblasti i evakuaciji povrijeđenih.

Mediji su potom izvještavali o brojnim izraelskim zračnim napadima na južni dio Bejruta u noći sa petka na subotu, ali i širom Libana.

#Attack #Beirut #Hezbollah #Iran #Israel #Lebanon #Military #Nasrallah #Reuters #Safety #Svijet