Članak

TREĆA GODINA AGRESIJE

Harris na sastanku s Zelenskym obećala podršku Ukrajini, prikriveno napala Trumpa

(Patria) - Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris obećala je podršku Ukrajini i u prikrivenom spominjanju Donalda Trumpa, njenog izbornog rivala, rekla je da oni koji žele da Ukrajina zamijeni zemlju za mir s Rusijom podržavaju „prijedloge o predaji“, javio je Reuters.

Harris, demokratska kandidatkinja za predsjednicu, govorila je zajedno s ukrajinskim
predsjednikom Volodymyrom Zelenskym u Bijeloj kući, dan nakon što ga je Trump napao da nije sklopio dogovor s Rusijom za koji je Trump rekao da bi mogao okončati rat.

Potpredsjednica je rekla da će raditi na tome da Ukrajina prevlada u ratu, koji je u trećoj godini, i da se postigne pravedan mir. Zatim je kritikovala bivšeg predsjednika Trumpa, svog republikanskog rivala na izborima 5. novembra, ne imenujući ga.

Ona je rekla da „postoje neki“ u Sjedinjenim Državama koji bi natjerali Ukrajinu da se odrekne velikih dijelova svoje teritorije i napusti svoje sigurnosne odnose s drugim nacijama.

„Ovi prijedlozi su isti kao prijedlozi (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, i da budemo jasni, to nisu prijedlozi za mir. Umjesto toga, oni su prijedlozi za predaju, što je opasno i neprihvatljivo“.

Trump je rekao da je američka pomoć Ukrajini bacanje novca i odbio je da kaže da li želi da Ukrajina pobijedi. Ove sedmice Trump je rekao da SAD daju „milijarde dolara čovjeku koji odbija da sklopi dogovor“ i dodao: „Nije postojao dogovor koji je mogao sklopiti, a koji ne bi bio bolji od situacije koju imate sada. Imate zemlju koja je uništena.“

#DonaldTrump #KamalaHarris #SAD #VolodimirZelenski #Svijet