Članak

POSJETA

Biden obećao Zelenskom vojnu pomoć Kijevu od osam milijardi dolara: 'Ukrajina će prevladati'

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodymyru Zelenskom da će „Ukrajina prevladati“ nakon što je obećao skoro osam milijardi dolara vojne pomoći, javio je AFP.

Biden, kojemu su preostala manje od četiri mjeseca na funkciji, pokušava osigurati što veću podršku Sjedinjenih Država za Ukrajinu usred tijesne predsjedničke utrke između demokratkinje Kamale Harris i republikanca Donalda Trumpa.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy sastao se u četvrtak s Joeom Bidenom u Bijeloj kući kako bi predstavio svoj ratni „plan pobjede“, nakon što je američki predsjednik najavio povećanje vojne pomoći od osam milijardi dolara za borbu Kijeva protiv Rusije.

Ali posjeta Zelenskog bila je zamućena žestokim sukobom s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom koji je naglasio kako bi novembarski američki izbori mogli umanjiti podršku koju Kijev dobija od svog najvećeg pobornika.

„Rusija neće prevladati. Ukrajina će prevladati, a mi ćemo nastaviti stajati uz vas na svakom koraku“, rekao je Biden kada je ugostio Zelenskog u Ovalnom kabinetu, nakon što mu se zahvalio što je predstavio takozvani plan pobjede.

Odjeven u svoju zaštitnu odjeću u vojnom stilu, Zelenskiy je odgovorio da „duboko cijenimo što su Ukrajina i Amerika stajale rame uz rame“.

Biden je obećao skoro osam milijardi dolara vojne pomoći u saopštenju u četvrtak, uključujući 5,5 milijardi dolara koje će biti odobreno prije kraja američke fiskalne godine u ponedjeljak.

Biden je također najavio da će Washington isporučiti Ukrajini municiju dugog dometa Joint Standoff Weapon (JSOW) i sazvao je samit saveznika u Njemačkoj u oktobru.

Ali Bijela kuća je umanjila nade Ukrajine da će posjeta Zelenskog postići njegov dugogodišnji cilj da dobije dozvolu za ispaljivanje projektila dugog dometa zapadne proizvodnje na rusku teritoriju.

„Ne očekujem da će biti bilo kakvih novih najava o ovoj konkretnoj akciji ili odluku koja će biti donesena sa ovog sastanka“, rekla je sekretarica za štampu Karine Jean-Pierre.

#JoeBiden #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet