Članak

ERIC ADAMS

Gradonačelnik New Yorka optužen za primanje mita i nezakonite donacije

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams optužen je za primanje mita i nezakonito traženje donacija za kampanju od stranog državljanina, navodi se u optužnici.

(Patria) - Gradonačelnik New Yorka Eric Adams optužen je za primanje mita i nezakonito traženje donacija za kampanju od stranog državljanina, navodi se u optužnici.

Adams se suočava s pet krivičnih prijava, uključujući i planiranje počinjenja prevare, prenosi Hina.

Tužioci su rekli da je tražio i prihvatao beneficije, uključujući luksuzna putovanja od bogatih stranih poslovnih ljudi i dužnosnika turske vlade koji su nad njim namjeravali steći utjecaj.

Federalni agenti jučer su pretražili gradonačelnikovu rezidenciju Gracie Mansion na Upper East Sideu na Manhattanu.

Crni terenac s natpisom "Savezna policija" bio je parkiran ispred kuće, ispričao je svjedok za Reuters.

Adamsov advokat Alex Spiro optužio je vlasti da pokušavaju "stvoriti spektakl" i rekao da su gradonačelniku oduzeli telefon.

Glasnogovornik ureda američkog javnog tužioca na Manhattanu, koji je podnio optužbe, odbio je komentarisati slučaj.

Adams, inače demokrata, postao je prvi od 110 njujorških gradonačelnika krivično optužen za vrijeme trajanja mandata.

U videoporuci u srijedu navečer poručio je da očekuje optužbu te da će ona biti "u potpunosti pogrešna, temeljena na lažima".

Adams je obećao da će ostati na položaju dok bude dokazivao svoju nevinost, čime se oglušio na pozive demokratskih političara da odstupi.

- Budem li optužen, znam da sam nevin. Zatražit ću trenutno suđenje kako bi Njujorčani mogli čuti istinu - istakao je Adams.

Slučaj će vjerovatno dodatno zakomplikovati eventualni Adamsov pokušaj da bude ponovo izabran 2025. godine.

Prije nego što su se pojavile vijesti o optužnici, američka zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez, također demokratkinja, postala je prva članica Kongresa koja ga je pozvala da podnese ostavku, rekavši da bi to bilo "za dobrobit grada".

The Times, navodeći nalog za pretragu stana, početkom novembra 2023. objavio je da savezne vlasti istražuju mogućnost da su za Adamsovu predizbornu kampanju 2021. primljene nezakonite donacije, uključujući i donacije turske vlade.

Istraga koju je provodio ured javnog tužioca na Manhattanu koncentrisala se na pitanje je li se Adamsova predizborna kampanja urotila s bruklinskom građevinskom kompanijom kako bi preko nje nezakonito primala strani novac, pisao je Times.

Vlasti su također tražile informacije o Adamsovim vezama s Izraelom, Kinom, Katarom, Južnom Korejom i Uzbekistanom, prema Timesu.

Šezdesetčetverogodišnji Adams, bivši policajac koji se uspeo do čina kapetana, u više je navrata negirao počinjenje bilo kakvog zločina te rekao da sarađuje s istražiteljima.

- Guvernerka države New York Kathy Hochul, također demokratkinja, ima ovlasti smijeniti Adamsa s dužnosti, ali je proces komplikovan - rekao je Bennett Gershman, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Pace na Manhattanu.

#donacije #NewYork #SAD #Svijet