Članak

IZUZETA DOKUMENTACIJA

Tužilaštvo KS provjerava Karić i Čengića: Znatno skuplje od vrijednosti platili obnovu parka koji se već raspada!

(Patria) - Krivična prijava protiv Benjamine Karić (SDP), gradonačelnice Sarajeva, Irfana Čengića (SDP), načelnika Starog Grada, Vedada Deljkovića (DF), vijećnika u Starom Gradu, Adnana Babića iz firme Babel d.o.o. te Edine Sabrihafizović iz firme Arhitektonik i drugih zaprimljena je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

„Tužilaštvo KS zaprimilo je navedenu prijavu 17. septembra 2024. godine. Postupajući tužilac poduzima radnje u cilju provjere navoda iz prijave“, kazali su iz Tužilaštva KS za Patriju.

Kako saznajemo već je izuzeta dokomentacija, te se shodno tome očekuje i konačna odluka postupajućeg tužioca.



U javnosti se već uveliko priča o neregularnostima u vezi s projektom rekonstrukcije parka/igrališta u Mjesnoj zajednici Medrese.

Projekat potpune sanacije ovog igrališta u vrijednosti oko 150.000 KM zajedno su realizirali Općina Stari Grad i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Iz SDA Stari Grad tvrde da su radovi jako loše izvedeni te da su pojedine stavke u projektu plaćene daleko iznad stvarne cijene.

Napomenuto je da je izvođač radova odredio bravarske radove u iznosu od 10.000 KM, a samim ulazom u park vidljivo je da nema ni obične kvake na vratima.

Koš koji je prema izvedenim radovima koštao čitavih 10.000 KM, ograda koja je samo sanirana i ofarbana gotovo 20.000 KM, četiri svjetiljke, koje jedva da se primijete, koštale su gotovo 10.000 KM.

„U vezi sa svjetiljkama koje su zaveli kao reflektore, ističu iz SDA, "prostim istraživanjem tržišta utvrdili smo da su postavljene svjetiljke proizvođača Brayton, a koje u maloprodaji koštaju 71,50 KM. Dakle, ukupno četiri svjetiljke koje su postavljene koštaju nešto manje od 300 KM, a plaćene su 10.000".


Mala dječija stolica plaćena je 2.000 KM, a da li toliko zaista vrijedi procijenite sami, navode iz ove stranke.

- Gumena podloga koja je plaćena više od 30.000 KM, već se truni i može se rukom odvojiti od površine - naveli su.

Gradonačelnica Karić i Čengić se nisu oglašavali oko ovih navoda, ali dokumentaciju će morati predati kao i dati iskaze na optužbe koje su došle od grupe građana, a čije navode provjerava Tužilaštvo KS.

#AdnanBabić #BenjamineKarić #Brayton #EdinaSabrihafizović #IrfanČengić #Medresa #Sarajevo #SDAStariGrad #TužilaštvoKS #VedadDeljković #BiH #izdvojeno