Članak

RUSKA AGRESIJA

Zelenskiy kaže da je 'Plan pobjede' spreman i bit će predstavljen Bidenu

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je sinoć da je njegov „Plan pobjede“, koji ima za cilj da donese mir Ukrajini, istovremeno održavajući zemlju jakom i izbjegavajući sve „zamrznute sukobe“, sada završen nakon dugih konsultacija, javio je Reuters.

On je prošlog mjeseca obećao da će plan predstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu, vjerovatno sljedeće sedmice kada bude prisustvovao sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a i Generalne skupštine.

Dok je svakodnevno izvještavao o pripremi plana, Zelenskiy je dao nekoliko naznaka o sadržaju, ukazujući samo na to da on ima za cilj stvaranje uslova prihvatljivih za Ukrajinu, koja je sada u sukobu s Rusijom više od dvije i po godine.

„Danas se može reći da je naš Plan pobjede u potpunosti pripremljen. Definisane su sve tačke, sve ključne fokusne oblasti i sve neophodne detaljne dopune plana“, rekao je Zelenskiy u svom noćnom video obraćanju. „Najvažnija stvar je odlučnost da se to sprovede.“

Nije bilo, rekao je Zelenskiy, alternative miru, „nema zamrzavanja rata ili bilo kakvih drugih manipulacija koje bi jednostavno odložile rusku agresiju u drugu fazu“.

On je u utorak rekao da je sastanak s najvišim komandantima proizveo „dobar i jak sadržaj“ u vojnom smislu, „upravo takav koji može značajno ojačati Ukrajinu“.

Zelenskiy je kao osnovu za pregovore koristio mirovni plan koji je predstavio krajem 2022. godine kojim se poziva na povlačenje svih ruskih trupa, obnavljanje ukrajinskih postsovjetskih granica i sredstvo da se Rusija privede odgovornosti za svoju invaziju.

Plan je bio centralna tačka „mirovnog samita“ čiji je domaćin bila Švicarska u junu, a učesnici su se obavezali da će sazvati drugi samit ove godine. Rusija nije pozvana na junski samit i označila ga je besmislenim, iako Kijev i saveznici kažu da bi Moskva mogla prisustvovati sljedećem skupu.

Zelenskiy je odbacio bilo kakvu ideju o pregovorima dok ruske trupe zauzimaju skoro dvadeset posto teritorije zemlje. Rusija je u više navrata govorila da je spremna na pregovore, ali isključuje razgovore, dok se ukrajinske snage nalaze u južnoj regiji Kursk.

#JoeBiden #plan #rat #VolodimirZelenski #Svijet