Članak

BORBA ZA BIJELU KUĆU

Drugi pokušaj atentata na Trumpa otvara brojna pitanja o stanju u američkoj politici

Građani čekaju rasplet i vjerovatno više nego ikada žele da se ova izborna kampanja konačno završi, prije nego odnese nove žrtve i nanese još štete.

Piše: Armin Sijamić

U nedjelju je u američkoj saveznoj državi Floridi Ryan Wesley Routh (58) navodno pokušao da ubije republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. To je bio drugi pokušaj atentata na bivšeg predsjednika u samo dva mjeseca. Ovaj put Trump je prošao bez povreda i napadač je uhapšen. Još jedan događaj koji govori o stanju politike i društva u najvećoj svjetskoj sili.

Izbori 2024. godine ostaće dugo u sjećanju stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država i ljudima širom svijeta koji ih prate. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je izborna kampanja postala sve osim uobičajena. Ovi izbori više liče na izbore u državama koje Washington kažnjava zbog nedostatka demokratije, nego na neke prošle američke izbore u kojima se dva kandidata nameću u prilično monotonoj utrci, u kojoj se pobjednik manje-više unaprijed zna.

Pored svih političkih turbulencija, SAD potresaju i dva pokušaja atentata na Trumpa. Prvo je u Butleru, u državi Pennsylvania, Thomas Matthew Crooks pokušao ubiti bivšeg predsjednika i izborni proces doveo do usijanja, nakon čega se republikanski kandidat vratio u utrku i izbornu kampanju pogurao u novom smjeru.

Prema informacijama koje su objavili američki mediji, bivši predsjednik je u nedjelju igrao golf na svom igralištu Trump International Golf Club u West Palm Beachu. U tom trenutku došlo je do razmjene vatre dalje od mjesta gdje se nalazio. Agenti Tajne službe uočili su Ryana Wesleya Routha, koji je imao automatsko oružje, i zapucali u njegovom pravcu. Napadač je potom pokušao da pobjegne, ali agenti su ga uhapsili. U međuvremenu, Trump je odveden na sigurno.

FBI je saopštio da je jedna osoba uhapšena i da istražuje „pokušaj ubistva“. Nešto ranije Trump je donatorima u e-mailu napisao da je bilo pucnjave u njegovoj blizini, ali da je on dobro.



Drugi pokušaj

Za razliku od slučaja na predizbornom skupu u Butleru, kada je Trump pogođen u uho, Tajna služba je bolje reagovala. Trump i njegove pristalice ovaj put nisu kritikovale agente. Ali Trump je okrivio predsjednika i potpredsjednicu Sjedinjenih Država Josepha Bidena i Kamalu Harris, rekavši da se puca na njega zbog „njihove retorike“, jer se koriste „zapaljivim izjavama“.

Ova Trumpova izjava portretira SAD kao državu u kojoj vlast želi silom eliminisati opoziciju. Amerikanci, koji vole događaje upoređivati sa prijeđašnjim, sve teže mogu pronaći primjere s kojim bi poredili ono što se događa pred ovogodišnje novembarske izbore.

„Predsjednik i potpredsjednica su obaviješteni o sigurnosnom incidentu u klubu Trump International Golf Course, gdje je bivši predsjednik Trump igrao golf“, naveli su iz Bijele kuće. „Osjetili su olakšanje kad su saznali da je na sigurnom. Njihov tim će ih redovno obavještavati“, dodaje se. Ubrzo se oglasila samo Kamala Harris. „Nasilju nije mjesto u Americi“, rekla je.



Prema prvim informacijama, napadač nije pripadao niti jednoj grupi, već je jedan u nizu onih koji djeluju „samostalno“, baš kao i napadač u Butleru. Mediji su otkrili da Ryan Wesley Routh ima proukrajinske stavove i odatle pretpostavili da je napad motivisan Trumpovom politikom prema Kijevu i Moskvi. Na njegovim društvenim mrežama pronašli su da je 2020. godine podržavao Trumpa, a ove godine podršku je davao Bidenu i Kamali Harris.

Način na koji je pokušao atentat i lahkoća sa kojom su ga savladali agenti upućuje da je djelovao sam. Upravo je to možda najveći problem ove izborne kampanje – stanovništvo je radikalizovano do te mjere da poseže za oružjem protiv najzaštićenijih osoba u državi. Jednom prilikom je Trump rekao da bi moglo biti krvoprolića ukoliko bude ponovo pokraden na izborima. Dva pokušaja atentata na Trumpa pokazuje da i neki sa suprotne strane imaju slične ideje.

Dakle, ne radi se o zavjeri neke grupe, već o stanju u društvu koje su dvije strane kreirale. Način na koji je Ryan Wesley Routh pokušao likividirati Trumpa govori o odsustvu plana. Na društvenim mrežama Trumpove pristalice optuživale su sve i svakoga, bez dokaza, da žele likvidirati Trumpa.

Demokratama novi napad na Trumpa ne odgovara, jer je prvi napad u Butleru bivšeg predsjednika vratio u utrku za Bijelu kuću, nakon pada njegove popularnosti usljed sudskih procesa. I drugo, u prošlosedmičnoj predsjedničkoj debati Kamala Harris je ostavila bolji utisak na birače i dala važan impuls svojim nastojanjima da pobijedi na novembarskim izborima.

Čekajući kraj kampanje

Neke pristalice demokrata na društvenim mrežama govore i o tome da je napad isceniran, isto tako bez dokaza. Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da se u izbornoj kampanji koristi vatreno oružje, bilo prema teoriji da se neko likvidira, ili prema teoriji da se neko motiviše da glasa. To je ozbiljno pitanje za američke kriminologe i sociologe.

Biden je nakon događaja na Floridi poručio da Tajna služba treba još osoblja kako bi odgovorila na nove izazove. Nakon napada u Butleru Trump svoje skupove na otvorenom vodi iza neprobojnih stakala. Trumpove pristalice traže pojačano osiguranje bivšem predsjedniku.



Do izbora je ostalo 48 dana. Postalo je očito da je u ovoj izbornoj kampanji sve moguće. Za ovakvo stanje krive su obje strane. Način na koji se vode kampanje od ulaska Trumpa u svoju prvu predsjedničku utrku prije osam godina pokazuju da su američkoj politici potrebne neke promjene.

Promjene bi mogle doći 5. novembra. Pobjeda Kamale Harris vjerovatno bi značila kraj Trumpovih nastojanja da se domogne Bijele kuće. Pobjeda Donalda Trumpa značila bi vjerovatni obračun unutar političke elite u Washingtonu, što je bivši predsjednik i obećao. Građani čekaju rasplet i vjerovatno više nego ikada žele da se ova izborna kampanja konačno završi, prije nego odnese nove žrtve i nanese još štete.

#ArminSijamić #BijelaKuća #DonaldTrump #KamalaHarris #RyanWesleyRoot #SAD #Svijet