Članak

FERHADIJA

Reisu-l-ulema Kavazović prenio dio ovlaštenja novom muftiji banjalučkom Ismailu ef. Smajloviću

(Patria) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je Ferhat-pašinoj džamiji, Ferhadiji, u Banjoj Luci, dodijelio muraselu novom banjalučkom muftiji Ismailu ef. Smajloviću.

Time je reisu-l-ulema prenio dio ovlaštenja na muftiju Ismaila ef. Smajlovića.

- Zahvaljujem se reisu-l-ulemi na ukazanom povjerenju da obnašam dužnost muftije banjalučkog. Svim građanima na području Banja Luke obećavam da ćemo nastojati uz podršku svih struktura Islamske zajednice ovdje dati doprinos kvalitetnijem životu - izjavio je muftija Smajlović, nakon ovog vjerskog čina.

Kako je rekao, danas su sa reisu-l-uleme prenesene određene ovlasti na njega kako bi snažnije brinuli o vjerskim pravima muslimana na ovom prostoru i bili im podrška u kvalitetnijem obrednom življenju.

- Takođe, zahvaljujem i medijima koji su pratili moj rad, od prije nekoliko mjeseci do danas, kada smo iz Banja Luke nastojali slati lijepe signale, pozitivne vijesti, vedirnu i svjetlo koje danas ovdje sija - naveo je muftija Smajlović.

On je zaključio kako Banja Luka ima tradiciju uleme i muftija, te da ima kvalitetnu infrastrukturu kao grad.

- Probaćemo to na jedan kvalitetan način i koristiti - poručio je banjalučki muftija.

Kako je prethodno rekao reisu-l-ulema, uloga muftije je da vjernicima daje smjernice, da u slobodi ukazuju na ono što je dobro i što nije, te da budu jasni i glasni.

- Uloga Islamske zajednice je da poziva ka dobru i da istovremeno sprečava zlo. Danas još jednom potvrđujemo tu osnovnu funkciju u zajednici - zaključio je reisu-l-ulema.

#BanjaLuka #FerhatDzamija #IslamskaZajednica #IsmailSmajlovic #KvalitetanZivot #MuftijaSmajlovic #PodrskaVjernicima #ReisuLulema #UlogaMuftije #VjerskaPrava #BiH