Članak

KRŠE LI SE PRAVA APELANTA

Ministar pravde Bunoza zahtijeva od CIK-a da mu dostavi podatke o nacionalnoj pripadnosti Slavena Kovačevića

Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) zatražio je od Centralne izborne komisije da Uredu zastupnika Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava dostavi sva izjašnjenja o nacionalnom identitetu Slavena Kovačevića, a u okviru predmeta “Kovačević” o kojem trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda, piše Istraga.ba.

Sud u Strazburu je u augustu 2023. godine presudio u korist Slavena Kovačevića koji je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog kršenja njegovih biračkih prava kao pripadnika Ostalih. Uprkos tome, Vijeće ministara BiH se žalilo na odluku i o predmetu trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda.

Praktično, Bosna i Hercegovina preko svog agenta u Sudu želi osporiti da je Kovačević pripadnik Ostalih, odnosno da je mijenjao svoje nacionalno izjašnjavanje i time pokušati srušiti presudu.

Bunoza u pismu CIK-u navodi da je zaprimio zahtjev agenta Vijeća ministara BiH pred Sudom, i da je informisao CIK, ali da mu nisu dostavljeni podaci o svim izjašnjenjima o pripadnosti konstitutivnom narodu ili Ostalim prilikom sudjelovanja na izborima u BiH, apelanta Kovačevića.

“Naime, upoznati smo od strane Ureda zastupnika VMBiH, da temeljem odredbe člana 9. stava (2) Zakona o zaštiti ličnih podataka, CIK BiH je odbio dostaviti tražene podatke, jer imenovani nije dao svoju saglasnost. S tim u vezi, želimo vam skrenuti pažnju na činjenicu da su sve institucije BiH dužne sarađivati sa Uredom zastupnika VMBiH pred Evropskim sudom za ljudska prava i da ste obavezni dostaviti tražena podatke”, navodi se u pismu.

Dodatno ministar navodi da agenti BiH pred Sudom štite interese BiH, te da je CIK nastupio suprotno zakonskim propisima.

Podsjećamo, Kovačević se u apelaciji žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primjenjuju na Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim Općim izborima, koji su održani 2022. godine. Slično, nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim predsjedničkim izborima na državnom nivou iste godine.

Sud je tada ocijenio da je Bosna i Hercegovina prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Sud je utvrdio da konstitutivni narodi očigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.

Nakon toga Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava je u decembru 2023. godine prihvatilo zahtjev Vijeća ministara BiH, uz lobiranje Hrvatske, za preispitivanje presude u predmetu “Kovačević”. Žalbu su tada uputile v.d. agentice BiH pred Sudom, Monika Mijić i Jelena Cvijetić, čiji je mandat bio upitan.

#CIK #DavorBunoza #ministarpravde #presuda #SlavenKovačević #Strazbur #BiH