Članak

TENZIJE

Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete kratkog dometa drugi put u sedmici

(Patria) - Sjeverna Koreja je jutros ispalila projektil sa svoje istočne obale, rekli su Južna Koreja i Japan, nekoliko dana nakon što je pokazala postrojenje za obogaćivanje uranijuma i obećala da će pojačati svoj nuklearni arsenal, javio je Reuters.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Sjeverna Koreja upotrijebila balističku raketu, a japanska obalska straža je rekla da je projektil već pao.

Raketa je lansirana sa njene istočne obale, javila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na vojsku Južne Koreje.

Japanska obalska straža, oko trideset minuta nakon prve obavijesti o raketi, rekla je da je Sjeverna Koreja ispalila još jednu balističku raketu.

Sjeverna Koreja je prošlog četvrtka ispalila nekoliko balističkih projektila kratkog dometa, prvo takvo lansiranje u više od dva mjeseca, koje je kasnije opisala kao test novog raketnog sistema za kalibra 600 mm.

Posljednje lansiranje uslijedilo je nekoliko dana nakon što je zemlja po prvi put pokazala centrifuga koje proizvode gorivo za nuklearne bombe, dok je Kim Jong Un posjetio postrojenje za obogaćivanje uranijuma i tražio više materijala za oružje kako bi se ojačao arsenal.

#balističkiprojektil #SjevernaKoreja #Svijet