Članak

KOMENTAR

Abu Igor i predizborni populizam lažnih ljevičara

Zahvaljujući toj činjenici je Abu Igor izgradio političku karijeru, obavljajući niz političkih i savjetničkih funkcija u Sarajevu, te napredujući do mjesta potpredsjednika FBiH.

Piše: Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS

Općepoznata činjenica je da je današnji potpredsjednik Federacije BiH Abu Igor Stojanović tokom rata bio pripadnik 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. I ja sam mu iskreno i od srca zahvalan na tome. Zahvaljujući toj činjenici je Abu Igor izgradio političku karijeru, obavljajući niz političkih i savjetničkih funkcija u Sarajevu, te napredujući do mjesta potpredsjednika FBiH.

Danas, 30-tak godina poslije, isti taj čovjek piše o tome da je tadašnje političko vodstvo Bošnjaka željelo da stvori islamsku državu na malom komadiću teritorije naše države. A pazite logike, isti taj čovjek koji to piše je učestvovao u toj borbi!

Nije mi nikako jasno kako Abu Igor nije shvatio, dok je bio pripadnik ARBiH, da aktivno učestvuje u borbi za stvaranje islamske države, već mu je za tu spoznaju trebalo cca 30 godina i vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore!?

Zašto Abu Igor baš danas blati uniformu koju je nosio, zastavu s ljiljanima pod kojom se borio i otvoreno pljuje u lice svojim saborcima iznoseći ove gnusne propagandne laži, kojih se ne bi postidjeli ni šampioni psihološko-propagandnog rata protiv države BiH i Bošnjaka Risto Đogo ili Smiljko Šagolj?

Svima koji prate rad Trojke, a posebno onaj propagandni dio njihovog rada, ovo što se dešava nije nikakvo iznenađenje. Štaviše, ovo je očekivani propagandni potez bacača šuplje i već uhodanih populista, koji stalnim lažima sluđuju naše građane. Valjda im je nestalo inventivnosti za nove laži, pa nas ovim potezom vraćaju na stare dobre hitove, samo kako se ne bi bavili današnjicom i realnim problemima s kojima se kao rastureno i loše vođeno društvo suočavamo.

A, zlatno pravilo ove propagandno-psihološke dimne zavjese je da baciš što bombastičniju optužbu na račun političkog oponenta i tu je sasvim nebitno da li se radi o istini ili laži. Štaviše, laž je poželjnija i to što veća i što zvučnija. Oponent je onda prinuđen da se brani i nema vremena da se bavi sadašnjicom, dok se društvo snažno polarizira u dva ideološkom provalijom odvojena tabora.

Dakle, Abu Igor i njegovi ahbabi danas, u ovo predizborno vrijeme, ne žele da se bavimo stvarnim problemima koji su posljedica njihove vlasti: saobraćajnim kolapsima, problemom parkiranja, vodosnabdijevanja, inflacijom i poskupljenjima, komunalnim problemima, lošim obrazovanjem, uništenim zdravstvom, korupcijom i klijentelizmom, narušavanjem ustavno-pravnog uređenja, nečistoćom i neuređenošću našega grada.

Drugi cilj koju ovaj psihološko-propagandni spin želi da poluči je da se društvo snažno polarizira na tzv. islamiste i sekulariste, čime bi se mobilizirala masa potencijalnih glasača za izlazak na izbore i to isključivo na temeljima straha jednih od drugih, mržnje i podjele na „mi“ vs. „oni“. I u tu svrhu se vješto koristi ova već otrcana i prežvakana laž.

Da sve ovo što sam napisao nije istina, Abu Igor bi s jednakim žarom reagovao na postrojavanja Ravnogoraca, stalne nasrtaje Milorada Dodika i njegove kamarile na državu BiH, slikanja njegovih koalicionih partnera sa presuđenim ratnim zločincima, stalno veličanje ratnih zločina i zločinaca od strane „legitimnih predstavnika“ srpskog i hrvatskog naroda, te stalno negiranje počinjenih ratnih zločina i genocida.

Da je zaista iskren prema ovoj zemlji i prema narodu, zahvaljujući čijim glasovima sjedi u fotelji potpredsjednika FBiH, reagovao bi da zaštiti državnu imovinu, što mu je Ustavna obaveza, pa čak i od predsjednika sopstvene partije Nermina zvanog Njiva. Reagovao bi i na nedavne antiustavne izjave svoje kolegice i koalicione partnerke Lidije Bradare.

No nije! Abu Igor u svim tim stvarnim slučajevima šuti i pravi se mrtav, a s radošću se bavi starim dobrim propagandnim hitovima na kojima je izgrađen narativ mobilizacije nepismenih masa za rat protiv države Bosne i Hercegovine i utaban put za najveće zločine na tlu Evrope nakon drugog svjetskog rata.

Ovim gnusnim lažima Abu Igor ne da je izdao svoje nekadašnje saborce već i ovaj plemeniti grad i našu zajedničku državu. Podsjetit ću na riječi našeg rahmetli heroja i komandanta Envera Šehovića da mi nismo armija jednog ili dva naroda, već cijele Bosne i Hercegovine. Tako je bilo, a tako će i biti, bez obzira što ćemo mi vjernici muslimani u toj borbi tražiti i pomoć od našeg Uzvišenog Gospodara. To je tek naša ljudska strana i dio naše kulture, koje niko normalan i dobronamjeran ne treba da se plaši.

Žalosno je samo vidjeti da Abu Igor i njegovi ahbabi nisu sposobni građanima Sarajeva ponuditi razvojni program dostojan jednog evropskog glavnog grada u 21. vijeku već svoj nerad peru spinovima, posuđujući čak ideje i od onih koji su bez milosti rušili ovaj grad, palili biblioteke i krvoločno ubijali njegove stanovnike. Nakon čitanja Abu Igorove spoznaje, mislim da se doajen borbe protiv islamista Dževad Galijašević ozbiljno zabrinuo za vlastitu sinekuru svekolike borbe Predsjednika protiv islamizma u našoj zemlji Milorada Dodika.

#ArmijaRepublikeBosneIHercegovine #IgorStojanović #MuamerBandić #NerminNikšić #politika #SDP #izdvojeno #BiH