Članak

ODRŽAN SASTANAK

Završen sastanak predstavnika penzionera i Vlade FBiH: Obećana jednokratna pomoć nakon izbora

(Patria) - U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak čelnika Vlade FBiH sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH.

Delegaciju Vlade je predvodio premijer Nermin Nikšić, a na sastanku su bili ministri Toni Kraljević, Vojin Mijatović i Adnan Delić, dok je delegaciju Saveza Udruženja penzionera predvodio predsjednik Upravnog odbora Redžo Mehić.

Penzioneri u svojim zahtjevima, koje su usaglasili na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Saveza, a koje su predočili na sastanku u Vladi FBiH, traže intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Zakona o PIO/MIO, u dijelu koji se odnosi na redovno i vanredno usklađivanje penzija, s ciljem da se ubuduće primanja penzionera uvećavaju u skladu s rastom prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto dosadašnjeg praćenja rasta BDP-a.

Nakon sastanka javnosti su se obratili predsjednik Upravnog odbora Redžo Mehić i ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Adnan Delić.

Mehić je izjavio da mu se “čini da su sa vladom ipak postigli neko razumijevanje i sporazum”.

“Dogovoreno je da će se odrediti radna skupina koja će dobiti zadatak da temeljito prouči sve po nama nedorečene i sporne članove zakona i poraditi na njihovom usaglašavanja. U toj grupi će biti predstavnici iz resornog ministarstva finansija, Federalnog zavoda i najvjerovatnije iz penzionera. To pozdravljamo”, rekao je.

Drugi zahtjev penzionera je bio da se podhitno vanredno usaglase penzije penzionerima u FBiH. Ali na to je, kako je rekao, zaključeno oni iz saveza penzionera moraju se složiti da Vlada nema zakonsko uporište za to.

“Vlada je ove godine sve u duhu zakona, sve uradila kada je redovno usklađivanje penzija u pitanju, to je taj famozni član 79 na odnosu indeksa rasta cijena i BDP-a. I to je ukupno 6.55, a ne kako su to neki zlobnici govorili 1,55”, rekao je.

Vlada je ponudila 11. jula, dodaje, da će ići putem jednokratne pomoći na planu ublažavanja inflacije i veoma teškog stanja.

“Ali da vas podsjetim da to rade sve zemlje u okruženju. Međutim, dodjela te jednokatne pomoći čeka kada se bude govorilo o rebalansu budžeta. I očekivati je da to nekad bude u drugoj polovini oktobra mjeseca, uglavnom poslije izbora, a nikako da bude u funkciji izbora, vidjet ćemo koliki će to biti iznos”, kazao je Mehić.

Vlada je obećala i intervenisala danas hitno da se za pomoć u liječenju i rehabilitaciji obezbijedi za penzionere i da se stavi dodatnih milion KM, a bilo je planirano 940.000 KM.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, penzioneri su ranije rekli da će 3. oktobra izaći na proteste.

“O tome će dalje odlučivati Upravni odbor, to je novonastala situacija”, zaključio je Mehić.

Podsjetimo, grupa penzionera iz raznih gradova BiH danas se okupila ispred zgrade Vlade FBiH gdje su protestovali, tražeći da se ispune njihovi zahtjevi.

O održanom sastanku oglasio se i federalni premijer Nermin Nikšić navodeći da je Vlada ispunila apsolutno sve što je bila obaveza prema Zakonu.

"To što trenutno nije dovoljno posljedica je loših rješenja u zakonu. Nije baš moguće svake godine mijenjati sistemske zakone poput ovoga jer to proizvodi posljedice na kompletan finansijski sistem. Vlada je ipak, svjesna potrebe naših penzionera iskazala spremnost za rad na izmjenama zakona, ali to mora biti bez pritiska, ucjena i perioda izborne kampanje kada na površinu ispliva neodgovorni populizam. Nema nikakve dileme i dalje ćemo maksimalno poštovati Zakon. Na kraju, danas sam to rekao i predstavnicima udruženja, kod svih budućih povećanja, naročito vanrednih, umjesto linearnog procentualnog povećanja zalagat ću se za nominalno linearno povećanje. Dakle umjesto procentualnog povećanja koje pravi dodatnu razliku između najveće i najniže penzije, insistirat ću na nominalnom povećanju u istom iznosu za sve od najniže do najviše. Tako se neće povećavati razlike, a smatram da je to jedino pravedno rješenje posebno u odnosu na penzionere sa nižim iznosom penzija", naveo je Nikšić.

#NerminNikšić #penzioneri #BiH