Članak

RAT TRAJE OD 7. OKTOBRA 2023.

Lider izraelske opozicije došao u SAD i poručio Netanyahuu da dovrši dogovor o Gazi

(Patria) - Izraelski opozicioni lider Yair Lapid pozvao je u ponedjeljak premijera Benjamina Netanyahua da odmah zaključi sporazum o primirju u Gazi, nakon što se sastao s najvišim američkim zvaničnicima u Washingtonu, javio je AFP.

„Vjerujem da za ovo treba ostaviti po strani bilo kakve političke interese. Ovo je mnogo važnije“, rekao je Lapid novinarima ispred State Departmenta nakon sastanka sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. „Izrael kao nacija neće izliječiti ako ih ne vratimo kući“, rekao je Lapid o taocima.

„Ovo je bitno za naše postojanje.“

„To je izvodljivo“, dodao je. „Možemo napraviti dogovor o taocima i to moramo učiniti.“

Lapid, bivši premijer, obnovio je obećanje da neće raditi na rušenju Netanyahuove vlade, koja se oslanja na podršku članova krajnje desnice, ako nastavi s predloženim dogovorom.

Opisujući Hamas kao „užasnu terorističku organizaciju“, Lapid je rekao da Netanyahuova vlada „treba učiniti više“ da postigne dogovor o oslobađanju talaca.

Američki predsjednik Joe Biden iznio je 31. maja plan za prekid vatre u ratu u Gazi koji bi uključivao šestomjesečno zamrzavanje borbi i oslobađanje zarobljenika. Blinken je ranije insistirao da je Netanyahu bio u skladu s prijedlozima SAD-a da se premoste praznine i završi dogovor, koji uživa široku podršku izraelske javnosti.

Netanyahu je javno odbacio američke procjene da je dogovor skoro gotov i insistirao je na izraelskom vojnom prisustvu na granici Egipta i Gaze. Njegov stav o takozvanom Filadelfijskom koridoru razljutio je Egipat, prvu arapsku zemlju koja je sklopila mir s Izraelom i ključnog posrednika u krizi.

Filadelfijski koridor i detalji o puštanju zarobljenika ostaju glavne tačke zastoja u dogovoru, rekao je novinarima portparol State Departmenta Matthew Miller.

#Gaza #Izrael #Svijet