Članak

PIŠE ENVER IŠERIĆ

Dodikovi 'snovi' su ozbiljan i zabrinjavajući poremećaj

Nije naše (ljudsko) da o tome sudimo.

Piše: Enver Išerić, pravni stručnjak

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorad Dodik rekao je danas da su "Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države - Srbijom i Rs". To je izjavio na svečanoj akademiji u Novom Sadu povodom tzv. Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ovaj bosanskohercegovački političar neće da se kani belaja i ćoravog posla. Sanjanje nije zabranjeno. A nije ni moguće zabraniti ga. Ali on svoje snove prikazuje kao realnost. To je ozbiljan i zabrinjavajući poremećaj. Jedina je istina da su Bošnjaci u ovaj vijek ušli sa nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom. Jednom, jedinom, jedinstvenom i nedjeljivom državom svih njenih građana koji je smatraju svojom domovinom.

Kaže Milorad da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima i da su se uvijek borili za slobodu. E pa Milorade, sloboda koju ti donosiš meni ne treba. A niti vama - Srbima niko ne osporava pravo da se za svoju slobodu borite. Ali borit ćemo se i mi - Bošnjaci za svoju slobodu. I nikada nikome nećemo dozvoliti da je ugrozi. Ni našu slobodu, ni državu Bosnu i Hercegovinu.

Znamo mi i vidimo da pokušavate da ugrozite i jedno i drugo. Imate puno i pomagača. Javnih i tajnih. Razotkriveni su i pročitani. I bit ćete osujećeni.

Pokušavate Bošnjake prikazati kao teroriste i opasnost za stabilnost cijele Evrope. Smiješno je to. Bošnjaci nikada nikome nisu bili prijetnja. I nikada nećemo ni biti. Osim neprijateljima Bosne i Hercegovine koji pokušaju da naude nama i našoj državi Bosni i Hercegovini. I zapamtite svi koji se "igrate" sa nekim procentima teritorije Bosne i Hercegovine, koju bi da podijelite na troje, da nema i nikada neće biti fizičke podjele države ni teritorije. Nikada.

Bosna i Hercegovina je u vlasništvu upisana kao 1/3.531.159. A da li znate šta to znači? Država svih njenih građana. Na svakom njenom pedlju. A 3.531.159 je broj stanovnika Bosne i Hercegovine na popisu 2013. godine. Optužujete Bošnjake da se zalažu za neku, u vašim glavama zamišljenu, islamsku državu, pa bi im kao eto vi dali 20 procenata teritorije Bosne i Hercegovine da je i formiraju. Žao mi je. Niste u prilici to nuditi. Nudite nešto što je naše, zajedničko i nedjeljivo.

Kada bismo sada izvršili anketu, mislim da bismo dobili rezultat da pedeset posto Bošnjaka i ne zna šta je islamska država, pa samim tim se ne može ni zalagati za nešto što mu nije poznato i jasno. A o pojmu islamska država još manje znaju oni koje Bošnjake optužuju da tome teže. Druga polovina bi možda nešto o tom pojmu znala, ali bi kategorično odbila takvu ideju. Tako vam sve te podvale padaju u vodu.

Mi Bošnjaci smo zadovoljni da nam država bude građanska i sekularna Bosna i Hercegovina u kojoj će biti garantirana sva ljudska prava svakom njenom građaninu. U ta prava spada i pravo na vjeru. Pa neka vjeruje kako ko hoće, u koga/što hoće i koliko hoće. Nije naše (ljudsko) da o tome sudimo. Naše je da se borimo protiv ugnjetavanja, napada, nasrtaja, agresije, zločina, genocida, bezobrazluka, krkanluka, javašluka, kriminala, korupcije, destrukcije, opstrukcije i ponižavanja raznih vrsta koje ovi građani trpe zbog politika koje zagovarate i vodite i na nivou države i entiteta, sa vašim koalicionim partnerima.

#BosnaiHercegovina #MiloradDodik #politika #republikasrpska #srbi #srbija #BiH