Članak

KRIJUMČARENJE KOKAINA

Hrvatski kapetan u Turskoj nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora

Ostalih osam pomoraca oslobođeno je optužbi, za Hinu je u telefonskom razgovoru izjavio glavni sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Foto: HRT

(Patria) - Hrvatski pomorac, kapetan Marko Bekavac, koji je u Turskoj optužen za krijumčarenje kokaina, nakon što je na njegovom brodu "Phoenician M" u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain, te prvi oficir broda nepravomoćno su osuđeni svaki na 30 godina te ostaju u turskom zatvoru.

Ostalih osam pomoraca oslobođeno je optužbi, za Hinu je u telefonskom razgovoru izjavio glavni sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Istakao je da nije trenutak za malodušnost, da se treba ozbiljno pripremiti za žalbu i drugostepeni postupak.

Melvan je dodao da su i prije u sličnim slučajevima prvostepene presude bile drastične.

Današnjem suđenju prisustvovali su i članovi porodice kapetana Bekavca - supruga i brat, zatim hrvatski ambasador Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u ambasadi u Ankari Mario Zadro te kolege iz Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

- Svi smo u šoku, očito se ide na komandnu odgovornost jer se ide na komandanta i prvog oficira - kazao je Melvan i dodao da obrazloženje presude nije pročitano te će biti dostavljeno u pisanom obliku.

Treba nastaviti pravnu bitku do oslobađajuće presude, naglasio je.

Kapetan Marko Bekavac je optužen jer je lani u teretu njegovog broda "Phoenician M" u turskoj luci Eregli pronađen kokain.

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od oktobra prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio je pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhapšeno deset pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po komandnoj odgovornosti.

Brodu "Phoenician M" dopušteno je isplovljavanje s preostalom posadom.

#Hrvatska #Region #Turska #zatvor