Članak

BUDŽET JE UNIŠTEN

KV SBiH Sarajevo: Davno ispričane bajke Vlade KS - Kada sile moći upravljaju nekompetentnim dužnosnicima!

(Patria) - Vlada Kantona Sarajevo sa premijerom Nihadom (m)Ukom dovela je situaciju u Kantonu Sarajevo do
potpunog apsurda gdje je budžet Kantona uništen, a njegovi čelnici sa osmijehom uvjeravaju javnost
da je sve pod kontrolom, navode iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo.

"Vlada KS ne može više odgovoriti na bilo koji zahtjev sindikata, zaposlenih u javnoj upravi, mladih, onkoloških pacijenata itd., ali osmijesi na licima premijera i ministara su dnevno prisutni na web stranici Vlade KS. Kako bi građanima bilo jasnije u kom pravcu kanton ide, odnosno gdje će nas Vlada KS odvesti ili
dovesti prezentovat ćemo podatke, kako slijedi:

-REKONSTRUKCIJA VODOVODNE MREŽE (kompletna trasa) POTREBNO cca 600 miliona KM,

-ZA ČIST ZRAK U SARAJEVU (potpuni prelazak sa fosilnih goriva) POTREBNO cca 400 miliona KM,

-IZGRADNJA TOPLOTNIH PUMPI (početak energetske neovisnosti KS) I PROIZVODNJA EL. ENERGIJE CCA 120 miliona KM,

-NOVA DEPONIJA ZA OTPAD SA TE CCA 250 miliona KM Samo ova četiri projekta su u vrijednosti od 1.370.000.000 KM ili 1,37 milijardi KM!

Kanton Sarajevo je već zadužen za preko 850 miliona KM, a mogućnost KS za kreditnim zaduženjima iznosi 1,1 milijardu KM. Ovo praktično znači da je za maksimalnu zakonsku mogućnost zaduženja ostalo jos cca 250 mil. KM, a ukupne potrebe za navedena četiri projekta su 1,37 milijardi KM.


Ova četiri projekta ne podrazumijevaju, obnovu saobraćajnica, izgradnju longitudinala, stambene izgradnje, sportskih objekata, finansiranja javnih preduzeća, izgradnje škola ili obdaništa itd.

Kada vlast govori o projektima ona nam priča bajke jer čist zrak ne znači da će putem tek usvojenog federalnog Zakona isti biti čist (neprovodiv zakon) ili kada govore o obnovi vodovodne mreže oni nam pripovjedaju bajke jer 25 miliona KM odobrenog kredita realiziraju već 4 godine ili kada govore o energetskoj neovisnosti kantona zaboravljaju da već 5 godina pripovjedaju bajke u realizaciji ovog projekta, nova deponija je već umjetnost pripovjedanja.

Kantonalno vijeće Stranke za BiH opet će ponoviti cjelokupnoj javnosti da Nihad (m)Uk nije dorastao funkciji premijera jer samo na primjeru ova četiri projekta se vidi svo neznanje imenovanog. Premijer Uk je instrument u rukama većih igrača kojima nije bitno kako će ova Vlada završiti, ali im je bitno da zadužene kanton za svoje potrebe "talova" kojim prikriveni pod drugim imenima investiraju ne samo na Bjelašnici.

"Građani KS, da li vam treba voda (curi na sve strane, a i nemamo je), da li vam treba čist zrak (zraknas ubija), da li vam treba moderna deponija sa termoelektranom (smeće nas guši), da li vam treba energetska neovisnost ili vam treba samo tramvaj koji je u Sarajevu bio prije više od 100 godina. Vlast ne može više ispuniti bilo čije zahtjeve jer su i sami sada svjesni (oni koji upravljaju procesima) gdje su doveli budžet KS. Budžet je UNIŠTEN", zaključili su iz KV SBiH Sarajevo.

#BudzetKanton #CistZrak #EnergetskaNeovisnost #GrađaniKS #KantonalnoVijece #KantonSarajevo #NihadUk #PremijerUk #StrankazaBosnuiHercegovinu #VladaKantonSarajevo #bih