Članak

SAOPĆENJA

NES Kantona Sarajevo podržava zahtjeve zdravstvenih radnika

(Patria) - Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo već nekoliko dana borave pred vratima Vlade Kantona Sarajevo i iznose svoje zahtjeve. Tražili su povećanje plata, nabavku opreme, i prijem određenog broja radnika.

Podršku im je pružio i NES Kantona Sarajevo.

"Ako znamo, a znamo svi, kakvo je stanje u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da potpuno stanemo na stranu zdravstvenih radnika i da podržimo njihove zahtjeve", ističu u saopćenju.

Iz NES-a dodaju da je vrlo interesantno to što je vrlo neprimjetnmo istopiše zahtjevi koji se odnose na nabavku opreme.

"Nije samo da su se oni istopili već niko od članova vlade taj problem nije ni registrovao, niti su građani obavješteni da se o tom zahtjevu uopšte ozbiljno razgovaralo. Zbog toga vrlo jasno želimo da podržimo sve zahtjeve zdravstvenih radnika.

Vlast mora osigurati kvalitetne zdravstvene usluge. A to nije moguće ako zdravstvene ustanove nemaju adekvatnu opremu. Kako je moguće da se za „obični“ ulltrazvuk treba čekati po trideset dana. O ostalim listama čekanja da i ne govorimo. O čemu se tu radi?

Da li je to do nedostatka opreme ili do niskih plata zdravstvenih radnika? Da li ministar zdravstva i sadašnji i bivši i onaj prije bivšeg, zna koja oprema tačno nedostaje kojoj zdravstvenoj ustanovi i koliko to košta? Da li je o tome informisana Vlada i Skupština Kantona? Vjerovatno da nije.

A glavna rasprava se vodi o tome koliko sredstava ima na računu Zavoda zdravstvenog osiguranja. Da li je 120 milona ili je 180 miliona kako tvrdi sindikat i za koliko procenata se mogu uvećati plate za zdravstvene radnike. Vlada ove druge zahtjeve nije ni registrirala.

Kako je moguće da hronično nedostaje oprema , a da na ručunu Zavoda stoje tolika sredstva koja nisu iskorištena? Da li se zdravstveni sistem planski uništava? Sudeći prema svemu što se dešava i čemu svjedočimo odgovor je potvrdan.

Ako tome dodamo činjenicu da najveća zdravstvena ustanova u našoj državi (UKCS) već godinu dana nema direktora onda ne treba imati nikakvu dilemu da je na sceni ubijanje zdravstenog sistema. A kada ubijete zdravstveni sistem ubili ste svakog potencijalnog pacijenta. I Vlada Federacije na to šuti.

Ne mogu institucijama, ustanovama i preduzećima rukovoditi vršioci dužnosti više od tri mjeseca. Samo izuzetno može biti takvo stanje produženo za još tri mjeseca. Ako Vlada Federacije ima problem sa ministrom zdravstva koji ne može riješiti onda smo mi kao društvo u velikom problemu.

Onda su ministri slobodni strijelci koji mogu raditi šta hoće i kako hoće.
Zato tražimo od Vlade Kantona Sarajevo, da u potpunosti ispuni zahtjeve zdravstvenih radnika, a to su: povećanje plata, nabavka opreme i osiguranje kvalitetnijih zdravstvenih usluga. Vlada Federacije, osim što ne može ili neće da imenuje direktora UKCS ima problem i sa osiguranjem opravdanih i minimalnih zahtjeva penzionera. Potpuno je sramotno da najniža penzija za oko 250 hiljada penzionera iznosi 570 KM.

Zato ćemo se zalagati za izmjenu Zakona o PIO kojim će se najniža penzija povećati za 20 procenata, a sva povećanja penzija biti usklađena sa povećanjem prosjećne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine", ističu iz NES KS.

#KantonSarajevo #KvalitetneUsluge #NabavkaOpreme #NESKantonSarajevo #PenzijskiZahtjevi #PovecanjePlata #VladaKantona #ZahtjeviZdravstvenih #ZavodZdravstvenog #ZdravstveniRadnici #BiH