Članak

SAD

OSUMNJIČENI PRIVEDEN FBI istražuje pokušaj atentata na Trumpa na Floridi

(Patria) - Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je bezbjedan nakon, kako je FBI rekao, pokušaja atentata u nedjelju ispred Trumpovog terena za golf u West Palm Beachu na Floridi.

Zvaničnici za provođenje zakona rekli su na konferenciji za novinare da su uhapsili osumnjičenog kojeg su agenti američke tajne službe uočili s jurišnom puškom u stilu AK-47 ispred Trumpovog nacionalnog golf terena. Agenti tajne službe su pucali, a osumnjičeni je pobjegao u crnom terencu.

Svjetski mediji pišu da je poznat identitet osumnjičenog za pokušaj atentata na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, a radi se o Ryanu Wesleyu Routhu.

„FBI je odgovorio na West Palm Beachu na Floridi i istražuje ono što se čini kao pokušaj ubistva bivšeg predsjednika Trumpa“, navodi agencija u saopštenju, prenio je Reuters.

Trumpov izborni štab ranije je saopštio da je bezbjedan nakon pucnjave, ali nisu dali detalje. Trump je poslao e-mail svojoj listi za prikupljanje sredstava rekavši da je bilo „pucnja u mojoj blizini, ali prije nego što glasine počnu da izmiču kontroli, želio sam da prvo čujete ovo: SIGURAN SAM I DOBRO!“ prema mailu koji je vidio Reuters.

Trump je povrijeđen u pokušaju atentata u Pennsylvaniji 13. jula, što je postavilo pitanja o zaštiti kandidata nekoliko mjeseci prije izbora koji će se održati 5. novembra i na kojima će se suočiti s Kamalom Harris.

Bijela kuća je u saopštenju navela da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris obaviješteni o incidentu i da im je laknulo kada su saznali da je bezbjedan.

„Nasilju nije mjesto u Americi“, rekla je Harris u objavi na društvenoj mreži X.

Washington Post navodi da je Trump igrao golf kada se incident dogodio. Agenti Tajne službe su ga odveli u prostoriju za zadržavanje u klubu, navodi se, citirajući dvoje upućenih u događaj.

Prva pucnjava u američkog predsjednika ili predsjedničkog kandidata glavne stranke u više od četiri decenije bila je očigledan sigurnosni propust koji je prisilio Kimberly Cheatle da podnese ostavku na mjesto direktora Tajne službe pod pritiskom dvostranačkog Kongresa.

#Atentat #Biden #FBI #Florida #Harris #Pennsylvanija #Pucnjava #Siguran #TajnaSlužba #Trump #Svijet