Članak

UPLITANJE POLITIKE

UEFA prijeti Engleskoj izbacivanjem s Eura 2028

UEFA je upozorila engleske političare da bi Engleska mogla biti izbačena s Evropskog prvenstva 2028., čiji je domaćin zajedno sa Škotskom, Walesom i Irskom, prenio je BBC.

(Patria) - UEFA je upozorila engleske političare da bi Engleska mogla biti izbačena s Evropskog prvenstva 2028., čiji je domaćin zajedno sa Škotskom, Velsom i Irskom, prenosi BBC.

Upozorenje je stiglo zbog ideje koju Englezi razrađuju i koja bi dovela do toga da bude osnovano nezavisno regulatorno tijelo koje bi se bavilo nadzorom i kontrolom fudbala u ovoj zemlji.

UEFA tu ideju tumači kao potencijalno otvaranje vrata uplitanju vlasti u sport.

Ova tema ponovo je postala aktuelna u julu kada je ponovo iznesen prijedlog donošenja zakona prema kojem bi nezavisno regulatorno tijelo nadziralo rad pet najjačih liga.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva tom prilikom je istaknula da bi ovo tijelo štitilo klubove tako što bi pazilo na njihovu finansijsku održivost.

BBC navodi da je imao uvid u pismo koje je dobila tamošnja ministrica kulture i sporta Lisa Nandy. Pismo je poslao glavni sekretar UEFA-e Theodore Theodoridis.

"Zabrinuti smo jer bi se u normalnim okolnostima fudbalom i kontrolom fudbala trebao baviti nacionalni savez.

Jedna stvar se posebno ističe i izaziva zabrinutost jer se izdvaja u odnosu na UEFA-ine osnovne zahtjeve - to je ona koja kaže da ne smije biti bilo kakvog miješanja državne vlasti u upravljanje fudbalom.

Mi imamo specifična pravila koja postoje kako bi štitila autonomiju sporta i fer odnose u sportskim takmičenjima. Ultimativna kazna je isključivanje saveza iz UEFA-e i ekipa iz svih takmičenja", navedeno je u pismu.

Prethodna Vlada najavila je ove planove nakon cijelog incidenta s evropskom Superligom.

Predviđa se da bi to regulatorno tijelo nadgledalo i licenciranje klubova, da bi preuzelo obavljanje testova za nove vlasnike i direktore klubova…

Theodoridis je u svom pismu problematičnim ocijenio i rizik od toga da bi utjecaj regulatornog tijela išao i u stvari koje nisu predviđene.

"Na nama je imperativ da zaštitimo nezavisnost Saveza i ukažemo na to da bi ovakvi kompromisi narušili njihov autoritet kao primarnog regulatora fudbala u Engleskoj što bi se kosilo s UEFA-inim i FIFA-inim statutima", istakao je u pismu.

#Engleska #FIFA #Fudbal #Klubovi #LisaNandy #Regulator #Superliga #TheodoreTheodoridis #UEFA #Vlada #SPORT