Članak

RUSKA AGRESIJA

Britanski premijer pozvan da Ukrajini dozvoli korištenje projektila dugog dometa

(Patria) - Britanski laburistički premijer Keir Starmer pozvan je od strane bivših ministara odbrane i bivšeg premijera da dozvoli Ukrajini da koristi rakete dugog dometa unutar ruske teritorije čak i bez podrške Sjedinjenih Američkih Država, objavio je Sunday Times u subotu, prenio je Reuters.

Prema Sunday Timesu, poziv je stigao od pet bivših konzervativnih sekretara odbrane (Grant Shapps, Ben Wallace, Gavin Williamson, Penny Mordaunt i Liam Fox) kao i od bivšeg premijera Borisa Johnsona. Oni su upozorili Starmera da će „svako dalje odlaganje ohrabriti predsjednika Putina“, piše Sunday Times.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy mjesecima je molio saveznike da dopuste Ukrajini da koriste rakete sa Zapada, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadows duboko u Rusiji, kako bi ograničila sposobnost Moskve da pokrene napade.

Starmer i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su u petak u Washingtonu o tome da li da dopuste Kijevu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji. Odluka nije objavljena.

Neki američki zvaničnici duboko su skeptični da bi dopuštanje upotrebe takvih projektila
napravilo značajnu razliku u borbi Kijeva protiv ruskih osvajača.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad direktno borio protiv Rusije ako bi dozvolio Ukrajini da napada rakete dugog dometa zapadne proizvodnje.

#KeirStarmer #London #Ukrajina #Svijet