Članak

NAKON ODRŽANIH IZBORA

Španija tvrdi da Venecuela hapsi strance zbog 'destabilizacije zemlje'

(Patria) - Španija je od Venecuele zatražila informacije o izvještajima u subotu da su dvojica Španaca, tri državljana Sjedinjenih Američkih Država i jedan Čeh uhapšeni zbog sumnje da su povezani s navodnim planom za destabilizaciju te južnoameričke zemlje, rekao je izvor španskog ministarstva vanjskih poslova, javio je Reuters.

Španski mediji prenose da je ministar unutrašnjih poslova Venecuele Diosdado Cabello rekao da su šestorica uhapšena zbog sumnje da planiraju „generisati nasilje“ i „destabilizovati“ Venecuelu.

„Španska ambasada poslala je verbalnu notu vladi Venecuele u kojoj traži pristup pritvorenim građanima kako bi se provjerili njihov identitet i nacionalnost i kako bi se znalo za šta su tačno optuženi“, rekao je izvor španskog ministarstva vanjskih poslova Reutersu.

Španski državljani privedeni su u Puerto Ayacucho, prenijeli su španski mediji izjavu ministra, dodajući da je zaplijenjeno oko 400 pušaka porijeklom iz Sjedinjenih Država. Oni su optuženi da pripadaju španskoj tajnoj službi. Španski mediji javili su da je Madrid demantovao ovu tvrdnju.

Hapšenja su uslijedila nakon što je venecuelanska vlada ove sedmice opozvala svog ambasadora u Španiji na konsultacije i pozvala španskog ambasadora da se pojavi u ministarstvu vanjskih poslova u Caracasu, eskalirajući diplomatske tenzije nakon spornih predsjedničkih izbora.

Caracas je opozvao svog ambasadora u Madridu i pozvao španskog izaslanika u Venecueli na razgovore nakon što je španski ministar optužio Madura da vodi „diktaturu“.

Venecuelu je naljutila i odluka španskog premijera Pedra Sancheza da se sastane sa kandidatom venecuelanske opozicije Edmundom Gonzalezom Urrutijom, koji je prošle sedmice otišao u egzil u Španiju nakon što mu je Madurov režim zaprijetio hapšenjem.

Caracas je također bio uključen u rat riječi sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale Gonzaleza Urrutiju kao pobjednika na izborima 28. jula.

#Španija #Venecuela #Svijet