Članak

EKO AKCIJA

UHVAĆENI U PREVARI Mandić i Naša stranka podržali betoniranje Crnog Vrha

(Patria) - Na početku kampanje za lokalne izbore, koji će se održati 6. oktobra, aktuelni načelnik sarajevske općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) više je puta pokušao sebe predstaviti, kao borcem protiv nelegalne i obimne gradnje, kojoj se protive građani u mjesnim zajednicama.

U jednom od promotivnih spotova Naše stranke, načelnik Mandić i njegovi prvi saradnici u Općinskom vijeću Aida Koluder-Agić i Alen Girti, uz ostalo, istaknuli su da su „stavili van snage regulacioni plan Crni Vrh“.

„To je prvi put da je jedna MZ uspjela da stavi van snage nešto što je bilo planirano kao stambeno naselje“, poručuje Koluder-Agić u spotu.

Na ovu poruku reagirali su oštro iz udruženja Eko akcija, kazavši da se radi o neistini i političkom bezobrazluku.



„Potrebna je ogromna količina političkog bezobrazluka pa da se sebi pripiše pobjeda građana koji su spriječili pokušaj gradnje na južnom dijelu parka Crni Vrh kao što je to upravo uradila Naša stranka Centar. Pokušaj da se progura stambena gradnja na južnom dijelu parka Crni Vrh desio se isključivo zahvaljujući načelniku Mandiću (NS)“, poručili su iz Eko akcije.

Dodali su da je tek nakon ogromnog bunta i pritiska građana, Općinsko vijeće donijelo odluku koju Naša stranka pripisuje sebi, a izglasali su je vijećnici svih stranaka.

„Općinsko vijeće je sa samo 4 suzdržana glasa stavilo van snage Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park Crni Vrh – izgradnja stambenog ansambla u Ulici Omera Stupca“, kazali su iz Eko akcije.
Gradnji su se, osim građana, usprotivili i iz Udruženja arhitekata Arhaus centar, kazvši kako je Sarajevo jedan od tri najzagađenija grada u svijetu, te da već ima manjak zelenih površina.

„Posljedice gradnje na Crnom vrhu bi bile da nemamo više prirodni filter, odnosno prečišćivač zraka i da se situaciju sa zagađenim zrakom može samo pogoršati. To nam je veliki problem u smislu ‘pluća’ grada, a onda se tu vežu i neki drugi problemi koji se tiču rekreacionih i kulturnih aspekata, gdje više nemamo gdje odlaziti u prirodu i boraviti na čistom zraku“, istakli su iz Aarhus centra.

Projekat je započet u vrijeme vlasti Nedžada Ajnadžća (SDA), kada je Općina promijenila regulacioni plan i dozvolila stambenu izgradnju na istočnom dijelu parka Crni vrh.

Dolaskom Srđana Mandića, ovaj proces je nastavljen. Naime, u maju 2023. godine, održana je javna rasprava u Sali Općine Centar, a načelnik Mandić je podržao plan investitora.

“Molim vas da saslušate investitore. Oni su pripremili prezentaciju da vam kažu šta se tu po njihovim zamislima treba desiti. Još nekoliko važnih napomena, s obzirom da posmatramo cijelo područje MZ Crni Vrh. Opština je prije godinu naplatila značajan iznos sredstava vezanih za početak gradnje ovog gore naselja. Realizacija tih sredstava namijenjena je za infrastrukturu i uređenje područja Crni Vrh“, kazao je tom prilikom Mandić.

Ipak, građani su i pored Mandićevih napora, bili protiv, te je njihovu volju uvažilo i Općinsko vijeće.

S obzirom da je Mandić podržao odluku na javnoj raspravi, potpuno je licemjerno da su iz Naše stranke uoči izbora pokušali dati suprotnu sliku, te svog načelnika i vijećnike predstaviti kao zaslužne za zaustavljanje gradnje na Crnom Vrhu.

#AidaKoluderAgić #AlenGirti #ArhausCentar #CrniVrh #EkoAkcija #NašaStranka #NedžadAjnadžća #Sarajevo #SDA #SrđanMandić #Izbori2024