Članak

OTVORENO

Papa: Trump i Harris su 'protiv života', Amerikanci biraju između dva zla

(Patria) - Papa Franjo rekao je u petak da za oba kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država smatra da su „protiv života“, govoreći o antiimigrantskoj politici Donalda Trumpa i podršci Kamale Harris pravu na abortus, javio je AFP.

„Oboje su protiv života. Onaj koji odbacuje migrante i ona koja ubija djecu. Oboje su protiv života“, rekao je Franjo novinarima u svom avionu na povratku u u Rim nakon dvanaestodnevne turneje po Aziji.

„Ja nisam Amerikanac i neću glasati tamo. Ali neka bude jasno: I tjeranje migranata i nedupštanje migrantima da rade ili uskraćujući im dobrodošlicu je grijeh, to je ozbiljno“, rekao je.

Bivši predsjednik Trump obećao je da će skupiti ilegalne imigrante i deportovati ih ako se vrati u Bijelu kuću na predstojećim izborima u novembru.

On je također utro put za Vrhovni sud SAD-a 2022. godine da poništi zakon „Roe protiv Wadea“, presudu iz 1973. kojom je abortus postalo nacionalno pravo za žene, pravo koje Harris želi vratiti na snagu.

„Čovjek mora izabrati manje od dva zla. Ko je manje zlo? Ta dama ili taj gospodin? Ne znam. Svako mora razmisliti i donijeti ovu odluku po svojoj savjesti“, rekao je Franjo.

#Azija #BijelaKuca #DonaldTrump #KamalaHarris #NacionalnoPravo #PapaFranjo #RoeProtivWadea #Savjest #SjedinjeneAmerickeDrzave #VrhovniSud #Svijet