Članak

UZ PROTIVLJENJE OPOZICIJE

Nizozemska namjerava uvesti vanredno stanje kako bi ograničila broj tražilaca azila

Nizozemska namjerava da proglasi vanredno stanje da bi na taj način ograničila broj tražilaca azila koji ulaze u zemlju

(Patria) - Nizozemska namjerava da proglasi vanredno stanje da bi na taj način ograničila broj tražilaca azila koji ulaze u zemlju, prenosi RSE.

Marjolein Faber, desno orijentisana ministrica za azil, rekla je da će ovakav potez vladi Nizozemske omogućiti da "vrlo brzo" suspenduje dijelove postojećih zakona o azilu, piše DPA.

U Nizozemsku svake godine stigne oko 40.000 tražilaca azila, što, kako tvrde kritičari, negativno utiče na manjak stambenog prostora u zemlji.

Vlada ove zemlje u slučaju krize može da proglasi vanredno stanje zahvaljujući upotrebi kraljevskog dekreta, kojim joj je omogućeno da preduzme određene mjere bez odobrenja parlamenta, kako je to bilo za vrijeme pandemije koronavirusa.

Međutim, takva odluka mora biti pravno obrazložena, a pravni stručnjaci postavljaju pitanje da li je broj tražilaca azila, koji je ostao stabilan, dostatan da kriza bude i proglašena.

Stranke opozicije na takvu najavu reagovale su s ogorčenjem, nazvavši vladin plan nedemokratskim. Opozicija smatra da je stambena kriza u zemlji posljedica mjera štednje.

Smanjenje broja tražilaca azila i migranata je jedan od glavnih ciljeva nove vlade Nizozemske koja je dužnost preuzela u julu.

Četverostranačka koalicija uključuje i Stranku za slobodu (PVV) populističkog vođe Geerta Wildersa, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u novembru 2023. godine, podsjeća DPA.

#GeertWilders #KraljevskoDekreto #Migranti #MjereŠtednje #Nizozemska #Opozicija #StambenaKriza #StambeniProstor #TražilacAzila #VanrednoStanje #Svijet