Članak

OBRATIO SE JAVNOSTI

Vučić najavio mjere koje će Srbija poduzeti oko Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je mjere koje će njegova zemlja poduzeti nakon posljednjih događaja i napetosti na sjeveru Kosova.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je mjere koje će njegova zemlja poduzeti nakon posljednjih događaja i napetosti na sjeveru Kosova, prenosi N1.

Među tim mjerama su zahtjevi za poštenim i slobodnim izborima, povratkom srpskih sudija i tužilaca na legalne funkcije te hitnim formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Srbija je trenutno u teškoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova, ekonomski napredujemo jako brzo, jako dobro, možda čak i odlično.

Ali ono što ostaje naša najbolnija i najteža tačka je, bez sumnje, Kosovo - rekao je Vučić danas obraćajući se javnosti.

Odlučeno je, kako je rekao Vučić, o mjerama iz pet područja.

- Prije svega - povratak na status quo ante (Quo Ante). To više nema smisla, tražimo povratak na sve što je postignuto i postignuto u procesu dijaloga.

Pokazujemo da smo najodgovorniji u cijelom procesu i smatramo da je za bilo kakav ozbiljniji napredak u dijalogu potrebno raspisivanje slobodnih izbora, primjena člana 9. Briselskog sporazuma i povratak Srba u Regionalnu upravu KP Sjever - govori Vučić.

U dokumentu koji je podijeljen novinarima, detaljnije piše da se traži povratak na status "Quo Ante" "otklanjanjem ključnih posljedica jednostranog i nekoordinisanog djelovanja Kurtijevog režima, što je nužan preduslov za značajan napredak u procesu dijaloga".

Vučić je kazao i da se traži povratak srbijanskih tužilaca i sudija na legalne dužnosti, kao i povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa sjevera Kosova.

- I hitno i hitno formiranje ZSO - rekao je Vučić.

Ostala područja u kojima se predlažu detaljnije mjere su:

- Kosovo kao područje posebne socijalne zaštite;

- Otpor srbijanskih institucija prema Kosovu;

- Uspostava specijalnog tužilaštva;

- Odluka o nezakonitosti svih organa i institucija formiranih na teritoriju Kosova nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Vučić je svoje obraćanje javnosti najavio u utorak, kada je rekao da će se "u iduća 72 sata" obratiti javnosti i "jasno iznijeti zahtjeve i mjere protiv napada na Srbe na sjeveru Kosova".

Tada je, nakon sastanka s posebnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i američkim ambasadorom Christopherom Hillom, rekao da će predložene mjere i zahtjevi biti "ozbiljni".

Vučić je najavio da će tokom oktobra Skupštini Srbije predstaviti plan i mjere u vezi s Kosovom.

- Spreman sam na dijalog, spreman sam ići razgovarati s Kurtijem, voditi dijalog u Briselu. No, neću dopustiti pogrom i progon svog stanovništva i sasvim je jasno da je to jedini cilj Kurtijeve vlade - ustvrdio je Vučić.

Inače, šef prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi objavio je na društvenoj mreži X da će dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou biti održan u utorak, 17. septembru u Briselu.

Demantovao je Tanjug koji je ranije objavio da je Priština odbila direktni susret s delegacijom Beograda na trojnom sastanku uz posredovanje EU.

#region #srbija #Kosovo #AleksandarVučić