Članak

ŠEF DELEGACIJE EU

Soreca: Prisustvo EUFOR-a jasan je i vidljiv znak EU posvećenosti BiH

Šef Delegacije EU u BiH Luigi Soreca oglasio se danas na platformi X povodom okončanja vježbe "Brzi odgovor 2024".

(Patria) - Šef Delegacije EU u BiH Luigi Soreca oglasio se danas na platformi X povodom okončanja vježbe "Brzi odgovor 2024".

"Čast mi je da se obratim vojnicima i vojnikinjama iz 23 zemlje, vlastima u BiH i međunarodnoj zajednici na završnoj ceremoniji vježbe 'Brzi odgovor 2024'.

EUFOR-ovo prisustvo u BiH jasan je i vidljiv znak EU posvećenosti Bosni i Hercegovini.

EU je 2022. udvostručila prisustvo EUFOR-a u BiH. 'Brzi odgovor' je ponovo potvrdio kapacitet odgovora EUFOR-a kao multinacionalne snage i njegovu stalnu podršku institucijama BiH, posebno OSBiH u održavanju sigurnog okruženja", napisao je Soreca na X-u.

Ceremonija zatvaranja vježbe "Brzi odgovor 2024" održana je danas u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir.

Cilj ove vježbe, koja je počela 24. avgusta, bio je da demonstrira spremnost EUFOR-a i potvrdi njegovu kontinuiranu podršku partnerima u BiH u očuvanju sigurnog okruženja u BiH.

Ovaj obiman trening uključivao je trupe EUFOR-a iz 23 zemlje članice, koje su privremeno pojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Vježba je izvedena pod vodstvom komande multinacionalne grupacije trupa EUFOR-a, a cilj je bio i poboljšanje kompatibilnosti s jedinicama multinacionalnih snaga na Kosovu (KFOR), koje su također učestvovale u vježbi.

Više od hiljadu ljudi s najsavremenijom vojnom opremom, oklopni transporteri, helikopteri i različita vozila, učestvovali su u različitim vježbama i vojnim operacijama, s ciljem prikazivanja spremnosti EUFOR-a za očuvanjem stabilnosti i mira u BiH.

Vojnici su prikazali vještine rješavanja kriznih situacija poput talačke krize, suzbijanja nereda, patroliranje, pratnju konvoja, medicinsku evakuaciju i izvlačenje unesrećenih putem helikoptera.

Snage EUFOR-a u ovim vježbama usko su sarađivale sa Oružanim snagama BiH.

Nakon završetka vježbe, rezervne snage EUFOR-a snaga iz Austrije, Rumunije i Mađarske će se vratiti u svoje baze.

#LuigiSoreca #brziodgovor24 #Vježba #DelegacijaEU #BiH